Dobrodošli Istaknuto
   
 Poštovani Pčelari,

 

Sukladno Programu kontrole i suzbijanja varooze u 2016. godini svi pčelari dužni su provesti jedno ljetno tretiranje svojih pčelinjih zajednica.

 


Tretiranje protiv varooze mora se provesti najmanje jednom godišnje, u ljetnom razdoblju (od 1. srpnja do 31. kolovoza).  

 


Drugo ljetno tretiranje i zimsko tretiranje se preporučuju, a ovisno o stupnju invadiranosti pčelinje zajednice.

 


Prema Programu kontrole i suzbijanja varooze za praćenje učinkovitosti tretiranja pčelinjih zajednica protiv varooze u RH, pčelari su dužni voditi kontrolu pada varoa na obrascu 2. Kontrola pada varroa i obrazac 1. Evidencija korištenja VMP-a na pčelinjim zajednicama.Kontrola pada grinja V. destructor provodi se prije, tijekom i nakon prvog ljetnog tretiranja, na pet pčelinjih zajednica u pčelinjacima do 50, te na 10% pčelinjih zajednica u pčelinjacima većim od 50 pčelinjih zajednica.


  1. Kontrolu prirodnog pada grinja V. destructor, potrebno je započeti sedam dana prije početka tretiranja pčelinjih zajednica VMP-om. Kontrolu prirodnog pada grinja V. destructor pčelar provodi pomoću testnih uložaka koji se stavljaju na podnicu košnica. Sedmi dan od postavljanja, testni ulošci se vade iz svih kontroliranih pčelinjih zajednica, a ukupan broj otpalih grinja V. destructor se bilježi u Obrazac 2. iz Priloga ovoga Programa.  2. Prilikom stavljanja VMP-a, u košnice se postavljaju čisti testni ulošci, koji se pregledavaju dva puta za vrijeme tretiranja, 7. i 14. dan, a ukupan broj otpalih grinja V. destructor se bilježi u Obrazac 2. iz Priloga ovoga Programa. 3. Prilikom vađenja iskorištenog VMP-a iz košnica, postavljaju se čisti testni ulošci, koji se vade za sedam dana, a ukupan broj otpalih grinja V. destructor se bilježi u Obrazac 2. iz Priloga ovoga Programa.

  2. Svaki pčelar mora čuvati kopiju Obrasca 2, te je istu dužan dati na uvid prilikom inspekcijskog nadzora i kontrole provođenja ove mjere.

  3. Ukoliko prilikom kontrole pada grinja V. destructor, pad istih tijekom i poslije tretiranja nije vidljiv, pčelar mora u najkraćem mogućem roku isto prijaviti ovlaštenom veterinaru koji će uzeti uzorke pčela i dostaviti ih u službeni laboratorij na parazitološku pretragu.

 

                                                                                            Hrvatski pčelarski savez
                                                                   

Obrazac 1

Obrazac 2                                       

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Smetnje na portalu
15.06.2016
Posljednjih nekoliko dana česte su smetnje pri pristupu portalu
Pročitaj više...


Novi Pravilnik o provedbi Nacionalnog programa 2016.
02.05.2016
 Pravilnik za 2016.god.
Pročitaj više...


Bagrem u 2016.
28.04.2016
Još je dobre nade da se bagrem nije bitno oštetio mrazom
Pročitaj više...


Nema niti jednog članka za objavu.


članovi
Korisnik:
Lozinka: