KUTJEVAČKI MEDUN HRASTA SLADUNA Istaknuto
   
 

    Već decenijama kutjevački i susjedni pčelari prate jednu posebitost sladunovih šuma, a to je da tijeko ljeta 'zamedi' medljikovcem tamne boje. Produkt je vrlo tamni med specifičnog okusa i kakvoće, težak za zimovanje pčelama, a zbog bogatog mineralnog sastava.

U suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba ovu smo pojavu počeli intenzivno pratiti i angažirati i strane eksperte u definiranju ovog fenomena.

Naime, rasprostranjenost sladuna od Pirineja do Crnog mora, od Grčke do tromeđe Mađarske,Rumunjske i Slovačke, dala nam je sumnju da go ima i drugdje. No prva istraživanja o pojavi medenja iz žira, bez nazočenja insekta koji ga oštećuje ( po definiciji meduna : honeydew in Codex alimentarius ). izazvala su kod znanstvenika diljem Europe radoznalost. Od dr Hermanna Pechhakera (Austija), dr Stefana Bogdanova (Švicarska), ing. Vladimira Veselog (Češka), tako i do najjačeg njemačkog instituta u Celle-u kod voditelja Wernera van der Ohe-a.

Analize koje imamo (Celle 2004. i 2005.) i koje stalno dopunjujemo novim, kao posljednje na hlapive tvari (Split) i radionukleide (R.Bošković - Zagreb) nadopuniti će se i novim saznanjima na 1st Congress of honeydew kroz International Honey Commision u ljeto 2008. god.

Tvrtka Hrvatske šume d.o.o. Zagreb postaje akreditacijska kuća za vođenje postupka zemljopisnog podrijetla pa će kutjevački medun zasigurno najprije ugledati EU plavu markicu hrvatske zemljopiusne izvornosti meda.

DK      

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: