Danas na pčelinjaku 17.6.2012. Istaknuto
   
 

kesten_17._lipnja_640

Pitomi kesten 17.lipnja, Photo by DK 

Danas na pčelinjaku  

  

Gotovo cijeli svibanj i polovica lipnja priredili su vrlo nepovoljno vrijeme za pčelarenje. Prečesta kišna razdoblja pa onda dan dva sunčana dana te ponovo kiše. Planinski i brdski bagrem koji nije stradao od mraza 9. travnja medio je svega 3 – 4 dana. Najviše ga je pčela i potrošila za kišnih i hladnijih dana.Vegetacija je jednostavno samo bujala u zelenim dijelovima biljaka, a prve kapi nektara pčela je našla tek u cvatnji kupine. Mlade zajednice, bilo novoformirane ili iz rojidbe trebalo je obilato prihranjivati. Gladna i gotovo nikakva paša vidjela se čak i na grabeži kod prihrane pogačama. Boljih dana ovog razdoblja rojidbeni je nagon bio izrazit dok se nije smanjila količina unesenog bagremovog meda. 

O Antunovu vrijeme se napokon stabiliziralo i započela je cvatnja lipe, istina s vrlo malo cvijeta, a zatim je procvao i pitomi kesten. Ovaj vikend nakon dugog bespašnog razdoblja vage pod testnim košnicama bilježe porast težina. Pčelinjaci su ponovo oživjeli.

Leta su prijepodne puna pčela s tovarima kestena i lipe, preko podneva kao da zastane paša da bi nakon vremena rezerviranog za izlet gospode ( trutova ) ponovo oživjela do zadnje sunčeve zrake u predvečerje. I ponovo je pčela na pojilicama, što je znak prihrane pogačama, ali i pojačanog leženja matice. Pčelinjakom se šire ugodni mirisi novog peluda lipe, kestena, pavitine. Još medi i kupina.

robijeve_p269ele_640 

 Otrovane pčele u Daranovcima, Photo by IR

Proteklog tjedna bilježimo još jedno trovanje pčela. Ovaj put na pčelinjaku Robija kod Daranovaca. Gotovo smo sigurni da je u nedalekoj plantaži kupina vlasnik vršio zaštitu insekticidom i to baš u vrijeme cvatnje i u vrijeme pčelinjeg izletanja, a bez obavješćivanja. I ponovo se otvara pitanje suživota, fer odnosa, neznanja, bahatosti, ... Dođe nam da mu kupine proglasimo zatrovane i za ljudsku konzumaciju. Krajnje je vrijeme osmisliti i ozakoniti promet i korišćenje insekticida. Možda ćemo se uozbiljiti kada RH uđe u EU. Ovako ni naši zakoni ni institucije ne funkcioniraju.           

DK, 17.lipnja 2012.   

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: