Danas na pčelinjaku - suncokret 2012 Istaknuto
   
 

suncokret_640

Suncokret 7.srpnja do Sloboštine : Photo by DK

Zaslužio je i suncokret doći na naslovnicu. Ovih je dana paša na njemu jedina s pozitivnim predznakom. U Požeškoj kotlini uzgoj suncokreta ima dugu tradiciju, ali u odnosu na druge tradicionalne kulture, kao, žitarice i kukuruz još ne zauzima značajnije površine. Za pčelare je još važnije da li se koriste sorte koje značajnije mede. Do sada se u to i nismo uvjerili, osobito ako se unosi uspoređuju s baranjskim ili istočnoslavonskim. Zato su mnogi naši seleći pčelari potražili bolje paše na đakovačkim, vukovarskim i baranjskim poljima.

Ono što treba istaći je odlična suradnja s agronomskim tvrtkama koje su posijale sjemenski suncokret. Znajući važnost pčela u križanom oprašivanju 'naručili' su oko 1 000 košnica s pčelama za obavljanje ove radnje. Uredno su se ispunili ugovori o ovom zadatku pa su povjerenici izvršili i korektan raspored da svaki zainteresiran pčelar može dio svojih zajednica doseliti na ovaj suncokret. Poljoprivredni tehnolog stručno nadzire proces oprašivanja i određuje vrijeme do kada se pčele imaju zadržati na ovim tablama. Slijedi i novčana naknada od 100 kn po zajednici. Kada bi bilo i pet puta više ovih površina požeški bi pčelari uspjeli sa svojim pčelcima odraditi ove površine.

Na onim pčelinjacima kojima paša suncokreta nije dostupna je uz ove vručine vrlo nepovoljno stanje. Tiha paša je nedostatna za život zajednice i troše se zalihe, a tamo gdje ih nema ( nove zajednice ili rojevi ) već su nužne prihrane pogačama ili šećernim sirupom. Potrošnja vode je velika i redovito popunjavajte pojilice.

 

DK, 8. i 12.srpnja 2012.

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: