Danas na pčelinjaku - do 30.srpnja 2012. Istaknuto
   
 

krpasta_640_01

                                                                          Krpasta češljugovina (Photo by DK,21.7.2012.)

Danas na pčelinjaku  

  Evo preživjeli smo i doživjeli zahladnjenje i nešto oborina. Suncokret je posvuda završio sa cvatnjom do Ilinja, a ostalo bilje tihe ljetne paše već je bilo na izdisaju. Pčela je jedino na vodopiji mogla naći nešto peludi i nektara. Drugo bilje, osobito zlatošipka, je zastalo sa cvatnjom na dosadašnjoj suši koja je trajala uz visoke temperatura cijelih mjesec dana. Ova kiša će biti spas za nastavak cvatnje.

Podosta pčelara započelo je s prihranom zajednica, a i uz bespašno razdoblje bilo je to činiti s osobitom pozornošću da se ne izazove grabež. Krajnje je vrijeme pregledati sve zajednice, ocijeniti stanje zaliha i stanje zalege pčelca jer se sada pripremaju zajednice za dobro uzimljavanje. Nabaviti je i nove matice pa zamijeniti one koje su dale svoje. Moguće izrojene zajednice uz neuspjelu oplodnju mladih matica sada su prijetnja za pljačkanje od zajednica s vašeg ili okolnih pčelinjaka. Izmetite ih, a okvire na kojima ima zaliha peludi i meda dodajte mladim rojevima.

Slijedeća najvažnija radnja je ljetna zaštita od varoe. Ljekovito sredstvo 'Check Mite' je u najvećoj mjeri raspoređeno pa su svi oni pčelari koji su ovih dana s obiteljima krenuli na odmor već odradili umetanje trakica u zajednice. Na Upravnom odboru smo dogovarali kada preporučiti pčelarima početak tretmana pa je zaključeno da do kraja srpnja svi stave lijek u zajednice. To je moguće jer se slijedećih dana uklanja i med iz paše suncokreta.

Tijekom mjeseca kolovoza započeti će i akcija nadzora na američku gnjiloću gdje se nadamo punom razumjevanju svih pčelara.  

 

DK, 22.srpnja 2012.

.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: