Danas na pčelinjaku, od 21.8. - 17.9.2012. Istaknuto
   
 

Danas na pčelinjaku 

ŽURNO I ODMAH HRANITE PČELE !!!

  

Na naslovnici portala već smo krajem lipnja pisali o suši i jadnim pašnim uvjetima za pčelinje zajednice. Nažalost, suša je i žega nastavila harati i u kolovozu. Temperaturni maksimumi su prelazili 40 stupnjeva u hladu. To su uz sušu nemogući uvjeti da pčelinje zajednice na posušenoj vegetaciji nađu dostatne izvore hrane za održavanje zajednice. Najveći broj pčelara je još prošli mjesec započeo sa stimulativnom prihranom, a kako stvari stoje o njoj će ovisiti i proces pripremnih radnji za zimovanje zajednica.

 U mnogim vodotocima više nema vode. Orljava  i Orljavica su u gornjem toku presušile, tek Brzaja još teće slabim curkom. Do Požege i to nestane pa zaostaju tek mjestimične bare od ove rijeke koja je nekada znala šuštati od količine vode i žuboriti preko Protićeve brane. Veličanka je još nešto aktivna, ali će i to prestati kada joj doskora pokupe vode Dubočanke u vodovodne cijevi. 

 Vegetacija je već reagirala i na poljoprivrednim kulturama i na šumskom drveću redukcijom lisne površine i promjenom boje. U vinogradima se praši za rotofrezama kojima vinogradari pokušavaju zadržati ostatak vlage u tlu za grožđe koje intenzivno zori. Do početka rujna započeti će i berbe graševine.

Pčelariti u ovim uvjetima se svodi na prihranu šećernim sirupima i pogačama i popunjavanju pojilica vodom , a prema njima je i najjači koridor izleta pčela. Koridor je još i pojačan jer je suša zaboravila neprijateljstva pčela, osa i stršljenova. Zajedno se uz respekt nađu na pojilicama ( ma, zašto me to podsjeća u ovoj krizi na međustranačko neprijateljstvo, ili još bolje na 'vladu nacionalnog spasa'?)

ose_i_p269ele_na_vodi_640

 Na preostaloj vegetaciji još se nađe ponešto peluda. Zlatošipka je na žegi izgorila pa tek u zasjeni još daje poneki jadni tovar peluda. Vodopija, lucerna,različak,vrbica,oman, paprena metvica, divlja mrkva i slak slaba su dnevna ponuda. Jake zalihe kestenovog peluda su davno potrošene. Pčele štedljivo, tek pred večer, odrade skromni pročisni izlet. Danju je večina na kondicioniranju previsoke temperature legla. Jutrom donose solidne tovare peluda, a onda je glavni zadatak navući potrebitu vodu. Ne štedite truda i punite pojilice !

grabe_za_vodom_640  

Kako izgleda opservacija jednog našeg mladog uglednog pčelara procjenite po njegovom jučerašnjem mail-u:

Izgleda da se situacija iz HR preselila i na pcelinjak . Sve lagano, sve zvonca i pcela sve manje... Hranilice su gore i danas sam prvu turu dao prihrane. Bojim se da ce trebat bar 5-6-7 tura dati da to bude spremno za zimu.  One zajednice na  koje sam stavio samo mrezu (a ima ih bar 10-ak) su bile spremne za zimovanje prije mjesec dana. Dakle, medeni vijenci dovoljni za zimu...a sada sve prazno. Da stvar bude gorja, ima i zajednica u kojima cak ima i malo pcela da taj sirup koji bi im i dao - prerade i prenesu.

 

Ako je nešto dobro u svim problemima je da je gotovo stao razvoj ambrozije pa alergičari mogu lakše disati. Pčelari su to gotovo i prestali. Užasna godina!  

 

DK, 10.kolovoz 2012. ( Ažurirano 21.kolovoz 2012.)

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: