Danas na pčelinjaku do 1.listopada 2012. Istaknuto
   
 

 

sua_2012_640

Orljava 10.kolovoza 2012. (Photo by DK)

orljava_21.8.2012._640

Orljava 21.kolovoza 2012. ( Photo by DK )

Danas na pčelinjaku

Sredinom rujna se završava optimalno razdoblje za dodavanje prihrane i spremanje zimskih mednih vijenaca. Iskusniji oprezni pčelari očuvali su nevrcane ramove s poklopljenim medom pa ih sada samo dodaju među medišne okvire. Sredstvo za uklanjanje varoe smo već uklonili i zadovoljno trljamo ruke što je varoe bilo izuzetno malo.

Zbog nedostatka peludne paše tijekom ovogodišnjih cjeloljetnih suša pčele su reducirale leglo i ovih dana i zadnje poklopljeno leglo nestaje. To nam znači da više novih generacija pčela za slijedeću zimu nećemo imati. Ako su i manja klupka nemojmo više opterećivati pčelu jakom prihranom. Upitno je koliko se jačina zajednice još može povećati i stimulativnom prehranom . Noći su već hladnije pa će za grijanje legla pčela imati potrebu trošiti već spremljene količine na mednim okvirima.Još je uvijek snabdjevanje vodom pčelama moguće isključivo na pojilicama. I pored toga što je Požeština dobila malo kiše , tek 30 – 40 lit na m² vodotoci su još suhi. Travnata vegetacija još nije reagirala na ove nedostatne količine oborina. Samo u sjenovitim livadama pokazuje se mrazovac.

Pčelu ćemo još zateći na lucerki i na oštećenom grožđu u vinogradima. Pripremajte toplinsku izolaciju i po izlasku zadnjeg poklopljenog legla , negdje krajem ovog mjeseca, izvršite onu zaključnu radnju uklanjanja varoe oksalnom kiselinom.

Tiskovine, mailovi i pčelarski portali ovih su dana puni poziva na medne 'pčelarske cirkuse' ( slogan dr Hermanna Pechhackera). Neki se i otkazuju zbog nedostatka meda. Ipak, kako sam to vidio proteklih dana putujući na Jadran, zapadniji kontinentalniji i gorski krajevi države su zelene boje za razliku u spaljenoj Slavoniji. I za ovogodišnje županijsko ocjenjivanje prikupilo se svega 14 uzoraka meda.U subotu 22.rujna ćemo na ovogodišnjem Obrtničkom sajmu odraditi organoleptičku ocjenu i proglasiti šampione. Toga dana od 10 sati povjerenstvo za ocjenjivanje će javno odraditi organoleptiku. U 12 sati ćemo na samom sajmu imati priliku pogledati izlaganje dr Maje Dražić, dipl.ing. iz HPA, a koje je već prezentirano prije 10-tak dana na sajmu u Gudovcu. Tema je „ Suša i pčele“ pa pozivamo sve pčelare da oko podne u subotu dođu u Grabrik.

Ostavljamo na naslovnoj stranici našeg portala fotografije Orljave i iz kolovoza, a dodajemo danas snimljenu.

orljava_17.9.2012.

Orljava 17.rujna 2012. ( Photo by DK )

DK, 17.9.2012.

.

-

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: