Zima - proljeće 2013. Istaknuto
   
 

balen_zima_640

Pčelinjak obitelji Balen ove zime ( Snimio: T.Balen)

 Za nama su tjedni zimskog obiteljskog praznovanja i svetkovanja, kolinja, lovova, skijanja, i ne baš predugog pčelarskog odmora. Do sada nam se zima  pokazala u svom slabijem izdanju s tek jednim dobrim snijegom krajem studenog i nakon toga s nekoliko dana ispod 15°C. Zapad zemlje je dobio rekordne snježne oborine, a Slavonija ga može vidjeti tek po vrhovima Papuka ili Krndije.  Za iznose računa za grijanje domova do sada i korisno, a nekoliko dana smo već imali temperature iznad 10-tak stupnjeva, što je pčelama dalo priliku za pročisni izlet.

   Nakon sredine siječnja već su i starije matice započele stvarati nove generacije. Do sada su pčelci potrošili oko 2 kg medne zalihe pa se na podnicama jasno vide odbačeni voskovi poklopci. Sada će se količina legla još vrlo sporo povećavati sve do prvih unosa peluda s lijeske ili johe. Kako slijedi još jedan ciklus dana s temperaturama oko 0°C provjerite nakratko gdje vam je klupko i kolika je zaliha hrane. Večina pčelara je još prije mjesec dana dodala šećernomedne pogače pa provjerite stanje jer će se zima vratiti baš onda kada je potrošnja meda za grijanje legla najpotrebnija.

   Ovih ćemo dana napraviti i pripreme za godišnju skupštinu i izabrati predavače za neku prigodnu temu. Do tada odabrati je neko od pčelarskih zbivanja i posjetiti, ponajprije Bjelovarski sajam 2.-3. veljače.     

DK,22.siječnja 2013.

 

Prvi kruh 2013.   

 Kao kontrast gornjoj snimci dodajemo stanje s kraja siječnja, točnije od 30.siječnja, kada je zagrijalo do 14 stupnjeva.  Poslije 13 sati na pčelinjacima je 'tutnjalo' od pročisnog izleta, a nerijetko se već našlo podosta izletnica s tovarom peluda s lijeske (žuto), johe ( zagasito crvena) ili malim tovarima sivozelene peludi s trepetljike. Više nema čekanja, reprodukcija će kreniti jačim tempom. Do sada su pčele odlično zimovale pa sada posvetite pozornost na zalihu hrane.

 30.1.2013., DK   

 

prvi_kruh_640

Nije još vrijeme za ocijeniti zimovanje pčelaca, ali i vegetacijske fenofaze. Još kojih 10-tak dana može biti kritično. Prerano je proglasiti 'proljeće je tu!'. No danas ( 7.ožujka) na gotovo 18°C radinost je bila obećavajuća. Pelud i nektar su već u službi  punog razvoja zajednica. I ne samo s lijeske već i s visibabe, jaglaca, kukurjeka, rane ive i mrtve koprive. Nastavi li ovako do pune cvatnje ive , možebitno je premoštena neizvjesna zima.

7.3.2013._640  

7.ožujka 2013., Photo by DK

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: