Bagrem u 2013. Istaknuto
   
 

 bagrem_5.svibnja_2013.

 

Photo by DK 5.svibnja 2013.

 

 

Bagrem će uskoro mediti

 

  Iako nam se sva cvatnja proljetnica dogodila vrlo 'gusto', od ranog voća, a posebice divlje trešnje, na temperaturama i preko 30°C, a  repica je dala svega nekoliko kg , evo nam bagrema, naše glavne kontinentalne pčelinje paše. U gradu se već 3. dan vidi njegov bijeli cvat, a na prisojenim padinama obraslim šumom već se ukazuje 'brašnavi' bijeli izgled bagremovih stabala.   

Sada je vrlo važno odvojiti ono malo meda proljetnica i repice i pripremiti se za glavnu pašu. Zasigurno imamo vremena još do sredine tjedna i pustiti da dozori ovaj proljetni med. Ako još niste opremljeni refraktometrom i provjeriti količinu vode u medu poslužite se starom pčelarkom logikom da su vam medni okviri bar 2/3 s poklopljenim saćem. Usput je ukloniti i neutrošen med iz zimovanja, dodati nove satne osnove i očistiti građevnjake.

   Ružno bi za pčelare bilo da se i cvatnja bagrema dogodi kroz kratko vrijeme, kao što je to bilo kod proljetnica. Produžena zima i zbijena  cvatnja voća nam baš i nije bila sklona, i pored stimulativne prihrane za razviti jake zajednice. No, dozvoli li vrijeme za bagremove cvatnje da zajednice rade bar 8 dana očekivati je napokon polučiti bar nastavak s bagremovim medom. Ne ponovila nam se prošla godina.

    

 

DK, 5.svibnja 2013.

 

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: