OSVRT NA PRILOG U PLODOVIMA ZEMLJE Istaknuto
   
 

OSVRT NA PRILOG U „PLODOVIMA ZEMLJE“


    Kako jedan odličan prilog u emisiji „Plodovi zemlje“ objavljne 27.travnja 2014. od  naše poštovane i izvrsne  novinarke gđe Sanje Najvirt i odličan uvod popularnog voditelja jedne od 3 najgledanije emisije HTV-a proteklih dana stvara kontroverzne nastavke i samooblikujuće zaključke po pčelarskim forumima pročitajte i pogledajte na poveznicama:

 http://www.hrt.hr/enz/plodovi-zemlje/

 http://www.pcelarstvo.hr/index.php/novosti-pcelarstvo-278/1623-plodovi-zemlje-nehotice-pokazali-stanje-u-pcelarstvu-rh

Osim toga, umjesto da se izvlače pozitivni zaključci, unosi se gledateljstvu sumnja, pčelarima neugodnosti, a lakrdijašima od dušebrižništva za hrvatsko pčelarstvo prostor podvaljivanja.

Na sreću prilog je sniman kod nekolicine pčelara, a koji ne pripadaju istoj pčelarskoj udruzi pa je izbjegnuta naša lokalna prepotencija.

    Upoznavanje javnosti s obvezom usklađenja interesa vlasnika pojedinih mobilnih pčelinjaka je korektno prikazan, ali je nekorektno što se  u prilogu  vide kontejneri i platforme udaljeni kojih 20-tak metara. Odavde pčelaru gledatelju i autoru priloga na forumu i jasan (krivi) zaključak da je razmještanje pčelinjaka jedno, a stvarnost je kaos, dokumentiran snimkom. Istina je nešto drugo: svi kontejneri i platforme snimljeni na paši repice  pripadaju jednom vlasniku  , mladom i vrlo poduzetnom većem pčelaru.    

  U potpunosti se slažem  s komentarom na snimljenu zaostalu lanjsku „Bayvarol“ traku. Ima nas i takovih, jednom iz neznanja, jednom iz nemara, drugi put iz vlastite 'tehnologije' primjene veterinarskog pripravka, neuredne evidencije primjene i uklanjanja, neznanja što zaostala traga donosi dugoročno na rezidue u vosku ili genetiku novih populacija varoe.  Glavno da se  kunemo u 'dobru pčelarsku praksu'.

  Na djelatnu borbu i okršaj s američkom gnjiloćom u požeškim prostorima krenili smo izvrsnim predavanjima na Godišnjoj skupštini još 2012. god. Pozvali smo tada uvažene stručnjake gospođu i gospodina Krušelja iz Zlatara. Još prije nekoliko godina promotivno smo poslali u Prag u Včelarski institut 8 uzoraka s 8 naših pčelinjaka i dobili nekoliko  pozitivnih nalaza po njihovoj metodi uzgoja bakterije iz zimskog otpada na podnicu košnice. No u RH nije bilo volje primijeniti ovaj način kontrole AFB-a, dok primjerice štajerski to pčelari već čine nekoliko godina i trajno smanjuju količinu infekcija. Jednostavno rade ozbiljno i stručno, za pčelare besplatno, a vet. službi plaćen posao iz EU. Prepišimo i to od njih kao što je prepisan i nacionalni program.

  Bezobrazno odbacivanje starih okvira zaraženih američkom gnjiloćom protekle jeseni uz jedno prigradsko naselje u Požegi dovelo je do pokretanja kotača. Izdana je naredba i obveza kontrole svih pčelinjaka na 3 km polumjera.  Otvorena je Pandorina kutija. Antibiotika za paušalno čišćenje od znakova američke više nema u slobodnoj prodaji. Laboratoriji su sve opremljeniji i iskusniji i lako se tragova nađe u medu.

Prevelik je to rizik za pojedinca pčelara kao i za rejting nacionalnog pčelarstva.

Svaka baš pčelarska udruga nema tu sreću da u svojim redovima ima veterinara, osobito u naponu svojih stručnih i fizičkih parametara. Eto mi to imamo i vidjeli smo ga na zadatku. Ovaj puta on dolazi na pčelinjake rekli bi 'pod muss', a već smo i na spomenutoj skupštini donijeli odluku o bezrezervoj podršci da nam pomogne u nastojanju Požeštinu dovesti u stanje bez AFB-a ( eng. American Foulbrood ). Kamo sreće da se tako radi i drugdje. Iskusni pčelar, osobito seleći već dobro znaju gdje su oko nas 'stoljetni' izvori zaraze.  

Repica je gotovo na kraju, a bagrem pomalo kreće. Ne iskoristismo zapravo jednu predivnu činjenicu staviti na prvo mjesto, a priče je bilo o nekim hibridima repice. Nitko nije istakao da ove godine nije bilo trovanja pčela pesticidima primijenjenih protiv repičinog sjajnika. Donese nam to EU.  

Upravni odbor će se uskoro sastati i javno očitovati o prilogu.       


Davorin Krakar, predsjednik udruge

30.travnja 2014. 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: