GLOBALNA PROMJENA KLIME Istaknuto
   
 

     Globalna promjena klime je formulacija koja se  tako lako izusti kod lamentiranja svakog onog koji si nađe  povod komentirati  katastrofalno kišno proljeće i povjesne potope, nažalost, ovaj puta kod nas i susjeda. Uskoro će i to stati i nastupiti sušno razdoblje godine s opet rekordnim temperaturama. Pozitivno je jednio što nesreća poplavljenih rađa predanu ljudsku solidarnost i onih najmanje odgovornih za nefunkcioniranje sustavnog predviđanja ekstremnih vrijednosti te tehničkog pripremanja za zaštitu naseljenog krajobraza cijelih regija. Zatvoreni u svoje šerifovske dijelove odgovornosti najčešće nisu niti svjesni potrebe cjelovito potražiti rješenja. I ponovo struka šuti jer se nju i ne pita. Hrvatska politika je i tako već davno prihvatila slogan da je kilogram pameti po cijeni od jedan euro. Uvjeriti je poplavljene u poriječju naše istočne Posavine da je  za sve kriv bagerista koji je napravio preslab nasip.


   A što je nama pčelarima i našim pčelcima donijelo ovo mokro proljeće. Opet smo ostali bez glavne paše. Kao vinograd bez grožđa, kao turistička sezona bez srpnja i kolovoza. Petina prinosa prosječnog unosa bagremovog meda, a  još je u košnicama kod pčela, jer ako ga se izvrca ostati će već sutradan bez doručka. Neviđen rojidbeni nagon s jedne strane i mlade matice koje bez pčelarevog fiksanja ne počimaju zalijegati za potomstvo zajednice. Jednako tako i izgradnja saća stoji. Peludna je paša minimalna i neće je biti do cvatnje lipe i kestena. Travnjaci bez cvijeta i tek ponegdje kalina, šipak, bijela djetelina,na sreću započela je cvatnja vinove loze. Jadno i jalovo proljeće za pčelarenje. Prihrana pogačama ili sirupom samo je prva pomoć da pčelci ne izbacuju trutove ili da jedu vlasito leglo.


Povod za sliku za naslovnicu našeg portala nastalu danas u ružičnjaku uz moju kuću je jadna paša gradskih pčela te podsjećanje da i danas ne zaboravimo pripremiti šećerni sirup za novoformirane zajednice. A ni iz prognoza se ne nazire bolje vrijeme. 


Davorin Krakar

29.svibnja 2014. 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: