GLOBALNA PROMJENA KLIME Istaknuto
   
 

     Globalna promjena klime je formulacija koja se  tako lako izusti kod lamentiranja svakog onog koji si nađe  povod komentirati  katastrofalno kišno proljeće i povjesne potope, nažalost, ovaj puta kod nas i susjeda. Uskoro će i to stati i nastupiti sušno razdoblje godine s opet rekordnim temperaturama. Pozitivno je jednio što nesreća poplavljenih rađa predanu ljudsku solidarnost i onih najmanje odgovornih za nefunkcioniranje sustavnog predviđanja ekstremnih vrijednosti te tehničkog pripremanja za zaštitu naseljenog krajobraza cijelih regija. Zatvoreni u svoje šerifovske dijelove odgovornosti najčešće nisu niti svjesni potrebe cjelovito potražiti rješenja. I ponovo struka šuti jer se nju i ne pita. Hrvatska politika je i tako već davno prihvatila slogan da je kilogram pameti po cijeni od jedan euro. Uvjeriti je poplavljene u poriječju naše istočne Posavine da je  za sve kriv bagerista koji je napravio preslab nasip.


   A što je nama pčelarima i našim pčelcima donijelo ovo mokro proljeće. Opet smo ostali bez glavne paše. Kao vinograd bez grožđa, kao turistička sezona bez srpnja i kolovoza. Petina prinosa prosječnog unosa bagremovog meda, a  još je u košnicama kod pčela, jer ako ga se izvrca ostati će već sutradan bez doručka. Neviđen rojidbeni nagon s jedne strane i mlade matice koje bez pčelarevog fiksanja ne počimaju zalijegati za potomstvo zajednice. Jednako tako i izgradnja saća stoji. Peludna je paša minimalna i neće je biti do cvatnje lipe i kestena. Travnjaci bez cvijeta i tek ponegdje kalina, šipak, bijela djetelina,na sreću započela je cvatnja vinove loze. Jadno i jalovo proljeće za pčelarenje. Prihrana pogačama ili sirupom samo je prva pomoć da pčelci ne izbacuju trutove ili da jedu vlasito leglo.


Povod za sliku za naslovnicu našeg portala nastalu danas u ružičnjaku uz moju kuću je jadna paša gradskih pčela te podsjećanje da i danas ne zaboravimo pripremiti šećerni sirup za novoformirane zajednice. A ni iz prognoza se ne nazire bolje vrijeme. 


Davorin Krakar

29.svibnja 2014. 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: