Tiha i pretiha paša Istaknuto
   
 

 djetelina_640

 Bijela djetelina na VUP-ovom pčelinjaku ( 3.7.2014. Photo by DK) 

 

Tiha i pretiha paša

  Stiže nam i srpanj, nestabilan kao i prethodni mjeseci. Model po dva dana paše i dva dana kiše se već zavukao i u ovaj mjesec. Da u lipnju nije bilo duge cvatnje lipe i kupine pčela bi nam gladovala. Ovako su nam vage pokazale tek održanje težina zajednica, a čak i lagani pad. Prošli je mjesec bar dao dovoljne količine peluda i ponešto nektara pa se pčela nakon svibnja, kada je potpuno stao razvoj i obnova legla, mogla oporaviti i obilno obnoviti svoje nove generacije. Jasno je da je za to trebala i izdašne količine peluda i meda kojeg su pčelari ostavili u košnicama.

Ono nešto lipove i paše na kupini još stoji razbacano po medišnim okvirima tek ponegdje zatvorenih čelija, a uglavnom s još nezrelim medom visoke vlažnosti. Samo pojedinačnim odabirom okvira pčelari su uzeli nešto zaliha i odmah dodali pogače ili tekuću prihranu. Jalova nam godina kada u lipnju hranimo pčelce.

Najuporniji seleći pčelari pođoše i do Banovine. Krene paša kestena i po 4 i po navodno 6 kg dnevno pa kada dobro pokisne opet stane i špekulirati je da li će polupun ( da ne kažemo poluprazan!) nastavak pokriti troškove selidbi.

Jedini nam je izlaz bio raditi za slijedeću godinu na formiranju nukleusa s novim maticama. Uz redovitu prihranu mlade su se matice potrudile već napuniti nastavak pčelama.

Sada još ostaje paša suncokreta, tamo gdje on i medi te uvijek rizična paša na hrastu sladunu. Uskoro će i zlatošipka da popravi peludni sastav. Ovih je dana bar bijela djetelina spašavala sada zahtjevne zajednice, uz pomoć kokotca,abdovine, ciganskog perja, gospine trave i sl.    

 bijela_djetelina_640


Davorin Krakar

3.lipnja 2014. 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: