Gdje je nestalo 20 dana proljeća? Istaknuto
   
 

 

Gdje je nestalo 20 dana ?

   Već su mnoge pčelarske kronike ustvrdile da niti jedna godina nije ista po fenološkim opažanjima kretanja vegetacije. Za dinamniku proljetnog razvoja zajednice i pripreme za glavnu pašu potrebno je pčelaru mnogo saznanja da može uticati na povećanje intenziteta zalijeganja novih generacija mladih pčela. Pomažemo im još kroz siječanj i veljaču prihranom pogačama s proteinskim dodacima, a kroz ožujak ih već 'varakamo' i manjim dozama šečernog sirupa.  Prva pelud s lijeske, visibabe, jaglaca, drijenka ili ive tek budi povećano zalijeganje matice i tek tada smo sigurni da su se vezale generacije starih i novih ovogodišnjih pčela. Izgledalo je tako tijekom ožujka kroz nekoliko toplijih dana, a onda je do kraja prve dekade travnja ponovo zahladilo uz oštre jutarnje mrazeve.

Probudila se i vinova loza pa je Robi snimio izvrsnu snimku ledenih siga lozinog soka. Prve obilnije zalege mladih pčela počele su puniti ulice tek sredinom travnja. Za hladnih dana s istočnjakom mnogo je mlade pčele stradalo u nastojanju da donese ponešto vode i po koji teret polena. Pčelari su čak primjećivali da su im zajednice slabije nego prije 20 dana. Potrošene su i zalihe prvog polena sve do ovotjednog zatopljenja. Raspustila su se klupka kada je zatoplilo i slijedila je gozba polenom, povećanje proizvodnje matične mliječi, zalijeganje po nekoliko okvira novim leglom te punjenje okvira medom.  U nektarnoj i polenovoj paši dominira divlja trešnja, ali je u cvatnji i ostalo voće, kao šljiva, pitoma trešnja,višnja i breskva. Odlična je paša i vrbe što je pčela pokazala nešto većom agresivnošću. Pravilo da je polen pčelinji kruh pokazalo se proteklog tjedna izdašnom radinosti zajednice, a kada je različitost polenove paše bila velika. To pokazuje i snimka uzorka iz Projekta CSI Pollen od 13.travnja.  

Vegetacija je zakasnila 15-20 dana. Za bagrem ćemo ipak  imati već solidnu pčelu. Sada je tek pravo pčelarenje na redu. Prema stanju zajednica treba stalno proširivati površinu saća.  Dobro uzimljene zajednice su već napunile 2 nastavka s pčelom i trebalo je rotirati ili dodavati nastavke, a prvi su tragovi  rojidbenog nagona. Ako vam se to dogodilo ne očajavajte i ne kidajte matičnjake. Uklonite rojevnu maticu s 2 okvira legla i 2 okvira peluda i meda u novu košnicu. Izletnica i ostatak pčele je dostatno za dobar prinos bagrema samo za 8-10 dana pregledajte i uklonite najmlađe matičnjake.

Dolazeći  tjedan očekujemo početak cvatnje uljene repice. Prognozirano hladnije vrijeme od 18.-22. travnja iskoristiti je za pripremu i izvršenje selidbe. Prije toga se dobro raspitajte da li je dovršena zaštita od repičinog sjajnika.

   Raspoređeno je i postavljeno 11 vaga, a slijedećih dana očekujemo i preostalih 4 da će davati rezultate motrenja. Već i do sada se može reći da su zajednice ojačale za kojih 4-5 kg od proljetnica. Ružno je shvatiti da je ovaj unos po prvi puta nakon 10 mjeseci unos kroz leta košnica. Sve do sada pčele smo hranili i održavali prihranom kroz hranilice.

  DK, 18.travnja 2015.     

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: