Cvjetnica Istaknuto
   
 

       Cvjetnica                        

Cvjetna nedjelja darovala je prelijep topao dan za cvatnju jabuke. Pčela je imala pravu priliku za oplodnju što se ne može reći za prethodni tjedan dok je cvjetala trešnja, divlja trešnja, višnja, glog, šljiva i breskva. Vrbe su produžile cvatnju sve do danas pa je pčela uobičajeno bila 'ljuta'. Do proteklog osvježenja i preslabe kiše dnevni unosi su se kretali i do preko 2 kg, ali je podosta zajednica još uvijek u borbi za proširenje legla te neznatno iskoristilo cvatnju divlje trešnje. Ranije na jaglacu i maslačku i nije bilo medenja, ponajprije zbog grozomorne suše. Relativna vlaga bila je toliko slaba ( čak jedva 35%) da je pčela tek jutrom i kasno poslijepodne mogla pronaći nektara. I ovih nekoliko litara kiše koja je pala proteklog tjedna tek je neznatno na kratko popravilo stanje vlage. Šteta da tako ostane i za vrijeme cvatnje uljane repice koja je započela s cvatnjom.

Pčelari su normalne zajednice već nastavili ili rotirali nastavke. Onim slabijim još je pomoći prijenosom okvira legla iz najjačih zajednica, usput i kojim okvirom s medom i peludi . Na ponekim se već moglo naći i poklopljenih matičnjaka pa će im dodavanje okvira sa satnim osnovama moguće promijeniti nakanu za svadbom.

Tekst i snimka: Krakar D.  9.4.2017.  

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: