Srpanj 2017 Istaknuto
   
 

                                                                               Osjak s pčelom, Photo by DK  26.6.2017.

Dovršava se lipanj s ocjenom OSREDNJE ( na granici sa SLABO!). Ipak, i to je dobra ocjena za prinose na amorfi, lipi ili kestenu na saharskim vrućinama isprekidanim pljuskovima, tučom ili vjetrovitim danima. Na Motrenju vidimo da su prinosi tek do nepunih 10 kg pa čak i na poznato dobrim lokacijama u RH. Niti pojave medne rose kojoj je sada bilo vrijeme. Ispere je topli pljusak pa zagrije preko 36⁰C u hladu. Tu nema sreće, tek do 9 h kada pčela nadalje ventilira.  Zajednice su već počele izbacivati gospodu trutove što je siguran znak racionalizacije trošenja zaliha. Kestenov cvijet je na žegi izgorio. Jednom mi je sin nakon povratka s Malte tako opisao bioritam ondašnjeg pučanstva, a doživio sam to i osobno u Španjolskoj gdje život ponovo započinje kada majke s djecom izlaze u šetnju poslije 20 sati. Naši 'južni' bi rekli - fjaka.

Dok se ne pokose livade ili započne cvatnja suncokreta bar je uredan unos peludi s rascvalih biljaka bijele djeteline, kokotca, cikorije, osjaka, pavitine, kojekakvih broćika i lazarkinja, krastavaca po seoskim vrtovima ili ukrasnom bilju okućnica. Uskoro će i bundeva, kukuruz i famozna 'partizanka'.

Nastupa vrijeme zaštite od varoe, dovršenje prihrane novih zajednica, zamjene starih matica i čuvanje slobodnog saća od moljca.

Davorin Krakar, 26.lipnja 2017.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: