Rujan je Istaknuto
   
 

                    


                                        Mrazovac , photo by D.Krakar

 


       Rujan je na pčelinjaku ugodno vrijeme. Dovršiti je zaštitu od varoe, a napokon je prestala prihrana zajednica za zimu. I ove godine smo nosali šećerni sirup već od srpnja. Bez njega pčelci i nisu dospjeli stvarati višak iz okoliša jer je vegetacija na suši i sama zijevala za vodom. Samo je rijedak korov davao skromne tovare peluda da su mlade zajednice uz prihranu sirupom mogle držati leglo i na 8 okvira još početkom kolovoza.

Varoa je kažu nešto manje likovala , i kako to biva, na rijetkim je zajednicama opadala za šaku. Sada je vrijeme da se odstrane trake, ako to po preporuci već niste učinili. Oni pčelari koji koriste mravlju kiselinu hvale se da opada i mlado i staro od varoe. Ostali mogu pričekati završetak legla i tada ne propustiti tretman oksalnom kiselinom. Ostavite češljeve i sužena leta, a kako je mišja godina ne propustite i njihovo suzbijanje. Leglo se pomalo smanjuje ovisno o starosti matica. Poneka zaostala stara matica je već i prestala s leglom, a mlade su na 3-4 okvira legla. 

Provjeriti je i stanje rezervnog saća da vam nije promakla najezda moljca. Njegova sezona jenjava. Sva se oprema sada može napokon pospremati, odvojiti što je za popravak, reciklažni vosak pripremiti za nove satne osnove i srediti dokumentaciju o varoi.

Vrijeme je mnogih ocjenjivanja meda. Odlučite gdje ćete  rangirati svoj ovogodišnji med.

Ovog smo ljeta na nekoliko naših pčelinjaka isprobali jednu odličnu metodu zaštite od varoe izolacijom matice i ljetnim tretiranjem oksalnom kiselinom. Uskoro ćemo vam je prezentirati da je pravodobno možete koristiti i vi u slijedećoj godini. Ne propustite to.

Davorin Krakar, 17.rujna 2017

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: