Ožujak 2018. Istaknuto
   
 

Sredina je ožujka i vrijeme je da se pčele počaste svježom peludi i novim nektarom. Odlično su se vezale generacije pa su nove ovogodišnje pčele preuzele ulogu izletnica. Jačina zajednica raste i vidljiva je po sve boljem 'prometu' na letu. Briga o proširenju legla troši i preostale zalihe meda i peludi. Sada najjača društva već pokrivaju cijeli nastavak pa onom koje nije zimovalo na dva nastavka treba ga dodati za sada još bez tzv. 'prevješavanja legla'. Nagovješteni su još studeni dani pa radove kod slabijih društava i bez zaliha meda treba nadoknaditi  pogačom ili rezervnim okvirima s medom. Još nije vrijeme za detaljni pregled pa radoznalost izvedite brzo, najbolje samo odozgo preko satonoša.

Ovih promjenjivih dana poslije hladne noći dižu se temperature i preko 17°C  na nekoliko sati pa vegetacija pčelama dospijeva ponuditi pelud, još je visibabe, mrtve koprive, potočnice, rijetko još nešto kasne lijeske, a dominira izvrsna pelud vrbe ive. U cvatnji je i trepetljika. Jaglac već dugo cvate, ali je tek danas ponešto i zamedio i privukao pčelu. Oporavlja se i maslačak, a nastupa i moćni drenak.  

Pojilice još nije za postaviti jer će biti još hladnih noći, srećom po travi je dovoljno rose.

Salda na vagama rijetko pokazuju pozitivnu vrijednost jer je vrijeme dnevnog unosa još kratko, a  proljetni razvoj zajednice izdašno i troši. Po otpadu na 'šiberima' podnice i sami se uvjerite u to.

Photo i tekst DK - 15.3.2018

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: