Ožujak 2018. Istaknuto
   
 

Sredina je ožujka i vrijeme je da se pčele počaste svježom peludi i novim nektarom. Odlično su se vezale generacije pa su nove ovogodišnje pčele preuzele ulogu izletnica. Jačina zajednica raste i vidljiva je po sve boljem 'prometu' na letu. Briga o proširenju legla troši i preostale zalihe meda i peludi. Sada najjača društva već pokrivaju cijeli nastavak pa onom koje nije zimovalo na dva nastavka treba ga dodati za sada još bez tzv. 'prevješavanja legla'. Nagovješteni su još studeni dani pa radove kod slabijih društava i bez zaliha meda treba nadoknaditi  pogačom ili rezervnim okvirima s medom. Još nije vrijeme za detaljni pregled pa radoznalost izvedite brzo, najbolje samo odozgo preko satonoša.

Ovih promjenjivih dana poslije hladne noći dižu se temperature i preko 17°C  na nekoliko sati pa vegetacija pčelama dospijeva ponuditi pelud, još je visibabe, mrtve koprive, potočnice, rijetko još nešto kasne lijeske, a dominira izvrsna pelud vrbe ive. U cvatnji je i trepetljika. Jaglac već dugo cvate, ali je tek danas ponešto i zamedio i privukao pčelu. Oporavlja se i maslačak, a nastupa i moćni drenak.  

Pojilice još nije za postaviti jer će biti još hladnih noći, srećom po travi je dovoljno rose.

Salda na vagama rijetko pokazuju pozitivnu vrijednost jer je vrijeme dnevnog unosa još kratko, a  proljetni razvoj zajednice izdašno i troši. Po otpadu na 'šiberima' podnice i sami se uvjerite u to.

Photo i tekst DK - 15.3.2018

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: