EU preporučila oksalnu kiselinu za varou Istaknuto
   
 

Na popisu odobrenih VMP za zaštitu pčela kojeg smo prenijeli u ranijim prilozima nije bilo sredstva na osnovi oksalne kiseline. U javnom izvješću EPAR-a donosi se preporuka za njegovu primjenu još od večjače 2017., što nači da će sada biti dostupno u vet. ljekarnama, kao i mravlja kiselina i to bez recepta. Evo sažetka odluke: 

VarroMed

dihidrat oksalne kiseline/mravlja kiselina

Ovo je sažetak europskoga javnog izvješća o ocjeni dokumentacije (EPAR) o veterinarsko-medicinskom proizvodu VarroMed. On objašnjava kako je Agencija ocijenila ovaj veterinarsko-medicinski proizvod (VMP) kako bi preporučila njegovo odobrenje u Europskoj uniji (EU) i uvjete za njegovu primjenu. Svrha sažetka nije davati praktične savjete o primjeni VMP-a VarroMed.

Praktične informacije o primjeni VMP-a VarroMed vlasnici životinja ili uzgajivači trebaju pročitati u uputi o VMP-u, odnosno trebaju se obratiti svojem veterinaru ili ljekarniku.

Što je VarroMed i za što se koristi?

VarroMed je VMP koji se koristi za liječenje varooze u kolonijama medonosnih pčela. Varooza je bolest medonosnih pčela uzrokovana infestacijom parazitom pod nazivom grinja varoe (Varroa destructor). Grinje varoe hrane se hemolimfom (krvi) odraslih pčela i leglom (razvojne faze medonosne pčele) što rezultira oštećenjem i/ili smrću pčela. Preko grinja se također mogu prenijeti virusi i bakterije. Veća infestacija grinjama može dovesti do propasti kolonije medonosnih pčela. VMP VarroMed može se koristiti u kolonija s leglom i bez njega.

VMP VarroMed sadrži djelatne tvari dihidrat oksalne kiseline i mravlju kiselinu.

Više na: ema.europa.eu/Find medicine/Veterinary medicines/European public assessment reports.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Tablica senzoričkog ocjenjivanja meda 2018.
16.09.2018
Senzorička ocjena medova na ovogodišnjem ocjenjivanju: redosljed po broju osvojenih bodova

Pročitaj više...


Rezultati ocjenjivanja meda 2018.god.
16.09.2018
Tablice rezultata ocjenjivanja meda PS županije

Pročitaj više...


Nema niti jednog članka za objavu.
9.OCJENJIVANJE MEDA 2018.
01.08.2018
Poziv na županijsko ocjenjivanje meda  

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: