EU preporučila oksalnu kiselinu za varou Istaknuto
   
 

Na popisu odobrenih VMP za zaštitu pčela kojeg smo prenijeli u ranijim prilozima nije bilo sredstva na osnovi oksalne kiseline. U javnom izvješću EPAR-a donosi se preporuka za njegovu primjenu još od večjače 2017., što nači da će sada biti dostupno u vet. ljekarnama, kao i mravlja kiselina i to bez recepta. Evo sažetka odluke: 

VarroMed

dihidrat oksalne kiseline/mravlja kiselina

Ovo je sažetak europskoga javnog izvješća o ocjeni dokumentacije (EPAR) o veterinarsko-medicinskom proizvodu VarroMed. On objašnjava kako je Agencija ocijenila ovaj veterinarsko-medicinski proizvod (VMP) kako bi preporučila njegovo odobrenje u Europskoj uniji (EU) i uvjete za njegovu primjenu. Svrha sažetka nije davati praktične savjete o primjeni VMP-a VarroMed.

Praktične informacije o primjeni VMP-a VarroMed vlasnici životinja ili uzgajivači trebaju pročitati u uputi o VMP-u, odnosno trebaju se obratiti svojem veterinaru ili ljekarniku.

Što je VarroMed i za što se koristi?

VarroMed je VMP koji se koristi za liječenje varooze u kolonijama medonosnih pčela. Varooza je bolest medonosnih pčela uzrokovana infestacijom parazitom pod nazivom grinja varoe (Varroa destructor). Grinje varoe hrane se hemolimfom (krvi) odraslih pčela i leglom (razvojne faze medonosne pčele) što rezultira oštećenjem i/ili smrću pčela. Preko grinja se također mogu prenijeti virusi i bakterije. Veća infestacija grinjama može dovesti do propasti kolonije medonosnih pčela. VMP VarroMed može se koristiti u kolonija s leglom i bez njega.

VMP VarroMed sadrži djelatne tvari dihidrat oksalne kiseline i mravlju kiselinu.

Više na: ema.europa.eu/Find medicine/Veterinary medicines/European public assessment reports.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Objavljeni natječaji
28.06.2018
Od požeške razvojne agencije PANORA primili smo informacije o objavljanim natječajima za projekte.

Pročitaj više...


SERVER U ZASTOJU
24.06.2018
Poslužitelj 'Motrenja' je u zastoju.

Riješeno 26.6.2018.

Pročitaj više...


Ambrozijanci u svetkovini Tijelova
26.05.2018
31.svibnja je svetkovina Tijelova

Pročitaj više...


Skupština Udruge Slavonski med
20.05.2018
30.5. 2018. u 18 sati u Požegi je Skupština Udruge Slavonski med

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: