Uskoro će vrcanje meda bagrema Istaknuto
   
 

Bagremove paše preostalo je još samo u višim predjelima požeškog gorja dok je kod najvećeg broja naših pčelara ova paša završila prije tri dana. Pratili smo svakodnevno podatke naših vaga, ali i nekih privatnih i zasigurno možemo biti zadovoljni ovogodišnjom bagremovom pašom. Kod prosječno razvijenih zajednica prinosi su i iznad 20 kg, a najbolje zajednice su dale i dvostruko.

Burno je bilo početkom bagrema ( 1.svibanj ) kada se ova paša vezala na pašu proljetnica, osobito repice. Sav zreli med je trebalo žurno ukloniti što je jednostavnije bilo kod onih pčelinjaka koji su bili udaljeni od repice. Koliko smo bili uspješni pokazati će peludna slika, ali bi svakako već mogli tvrditi da će bagremov med biti 'kraljevske' kakvoće.

U privitku donosim tablicu kakav je bio tijek unosa na mom pčelinjaku. Neznatno bolje dnevne unose i maksimume imali smo kod nekolicine pčelara, a zabilježen je dnevni maksimum od 6,4 kg.

Kod ovako burne paše i unosa u košnicu pčela baš i nema priliku uredno rasporediti med i poslagati ga po zrelosti, onako odozgo prema dolje. Rekao bi pok. dragi naš pčelar Pero u šali: 'nose i u rupu od eksera'. Za zriobu meda u stabilne šećere i uklanjanje vode do preporučenih granica potrebno je proći nekoliko dana. Prema Pravilniku o medu učešće vode mora biti do 20%, a u normama 'Slavonskog meda' to je 18,3%. Ne žurite jer nemate razloga da će vam bagrem pokvariti neka druga paša. Koliko znam, naši pčelari i ne sele na amorfu, a do cvatnje kupine koja dolazi prije lipe i kestena još imate dovoljno vremena.

Uzeo sam danas refraktometar i u nekoliko zajednica provjerio količinu vode u medu. Jasno da nisam provjeravao pčelin posao i mjerio iz poklopljenog meda već s onih okvira gdje je med još otvoren. Iako je prošlo 4 dana od zadnje paše bagrema iznenadio me podatak da je u medu još 22% vode. Nedovoljno zreo dakle. Hladne su noći i relativna je vlaga visoka pa dozrijevanje ide nešto sporije. Dok sam radio na pakiranju meda požeških pčelara morao sam biti vrlo oprezan i provjeriti zrelost svake bačve. Bilo je svakakvih iskustava. Zato rekoh si danas moram upozoriti svoje kolege da ne žure s vrcanjem, što sam prije nekoliko dana učinio i na našoj FB stranici.

Ako niste do sada nabavili rekraktometar za med nabavite ga. Na tržištu je sada dovoljna ponuda jeftinijih, ali preporučam da im valjanost provjerite paralelnim mjerenjem s nekim profesionalnijim.

Na naslovnici našeg portala promijenio fotografiju bagrema u fotografiju pčele na šipku na kojem pčela prikupi bogate tovare peludi. Sve ostalo je uz bagrem i prošlo, i svib i glog, a prvo će cvasti vinogradi. Zalihe peludi u košnicama su muguće iscrpljene ili su poklopljene medom. Sada će pčela imati više vremena za njegu matice i legla pa će i potrošnja peludi porasti. Mada je u plodištu bar 4 okvira meda bagrema ne uzimajte pčelcu to za vrcanje. Nakon vrcanja premjestite dio nad rešetku, a u plodište stavite nove satne osnove.        

DK, 15.svibnja 2018.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: