Ferragosto Istaknuto
   
 

Bez varoe oksalnom u kolovozu ( photo by DK 22.8.2018.)

Ferragosto
Na nedavnom pčelarskom okupljanju u Baranji reče na kraju jedan iskusni pčelar: „Idemo doma razbuditi pčele, ništa ne rade!“. Paklene temperature su dovele zajednice u stanje jadne paše, tek jutrom ponešto peludi, predvečer slabi pročisni izlet, a ostatak dana čuvaju leto. Čak ni na pojilici nema mnogo pčele. 
Velika Gospa prođe i vrijeme je stvaranja zimske pčele. Do sada smo ih očistili od varoe, obavili rotacije plodišta, uklonili viškove nastavaka, smanjili najezdu stršljena i osa. Preostalo je raditi na stvaranju zimske zalihe. Već poticajno prihranjivanje dati će novu živost pčelinjaku. Pripaziti je da se zajednica ne drži dugo otvorenom. Ako radite izjednačavanje zajednica mednim okvirima učinite to rano jutrom ili kasno poslijepodne. Napokon, ide i hladnije vrijeme pa to ostavite za to razdoblje. 
Iskustvo pčelara pokazalo je da zimsku prihranu treba rasporediti do polovice rujna. Za to vrijeme je potrebno suziti leta i postaviti češljeve. Šećerni sirup dodavati isključivo pred večer, pozorno, ne prolijevajući izvan hranilice.
Da vam ne bude dosadno, ako to niste učinili do sada, pretopite vosak sa starih okvira, a one mlađe okvire zaštitite od moljca, preporučujem već isprobanim biološkim sredstvom. 
Onaj dio pčelara koji je u srpnju i dijelom u kolovozu radio izolaciju matice i tretman oksalnom kiselinom sada može uživati u brzom razvoju novog legla i prvih generacija nove pčele očišćene od varoe. Za trajanja izolacije nastale su znatne zalihe peludi i meda pa je potrebno samo slabije poticajno prihranjivanje. Računajmo i na reinvaziju varoe pa ćemo nastupom stanja zajednice bez legla ponoviti čišćenje oksalnom kiselinom.
Dijelim s vama današnje fotke mladog legla nakon izolacije matice.

Davorin Krakar

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: