Što nam radi pčela 7.listopada 2018. Istaknuto
   
 

Što nam pčela danas radi? 

Kao da je kalendar požurio. Stigla jesen, a vrijeme za kratki rukav. Južina. Neće se ni listu šume požutjeti. Samo poneki grm zažutio ili pocrvenio. Polja su preplavili traktori i strojevi. Zavoji na cestama posuti kukuruzom. Žetva je u punom jeku. Pitam se zašto je po pekarama rijetko kruha od kukuruznog brašna. A ni vrapci ni golubovi ga više ne mogu kljucati, presiti su. Još je podosta oranica za zaorati i posijati. Mlada repica je već preko pedlja visoka i ne vidi je se puno.

Vinogradari još muku muče s berbom. Kažu, lako je obrati, ali kome prodati. Urod je prebacio za više od 30%. Voćari privode berbe jabuka kraju i sve po 2 kune. Sramota Slavonijo moja. Nismo ni mi pčelari pošteđeni. Bagremov med po kojih 27 kn, a cvjetni 14 kn. Kilogram meda dakle po 2 kave. Ma koliko je to kuna ojačala?

  Što nam je s pčelcima. Napokon je zastao grabež, pohlepa od susjeda i osa. Još poneki stršljen se uhvati u zamku. 7 puta sam ih praznio i punio. Sva njega za zimu je već davno obavljena kroz prihranu, čišćenje od varoe vet. sredstvom i čeka se zadnje leglo da se očisti nakapavanjem otopinom oksalne kiseline ( 1,5 kg šečera+1,5 lit. vode+100 gr dihidrata= oko 4,2%). Pričekajte još 10-tak dana da i ono malo legla ( i varoa) izađe ispod poklopaca. Prethodnih hladnijih noći s mrazom već je pčela bila u klupku, odličnih 6-7 ulica. Ostalo je odložen med i pelud. Ovih toplijih dana ponešto je još izletanja kod mladih zajednica i nađe se u okolišu još koji tovar svježe peludi. Starije matice već miruju. Vidi se to i prema dnevnim odvagama. Potrošnja zaliha je minimalna ( 0,05-0,06 kg) pa je veća odvaga tek kod pokislih košnica ili veće relativne vlage.

U cvatnji je nepoželjni bršljan, a zatekao sam i jedan pčelarima još nespominjan cvijet. Vrijeme cvatnje mu je 9. i 10 mjesec. Rođak je suncokretu, a kod nas ga najviše sade lovci ...(?): čičoka

Davorin Krakar, 7.listopada 2018.

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: