Zadnji okršaj s varoom Istaknuto
   
 

Posljednji okršaj s varoom

  Studeni je mjesec za posljednji i najsigurniji tretman protiv nametnika varoe. Zajednice su bez legla i varou je ukloniti primjenom otopine oksalne kiseline. Kojom metodom je aplicirate odlučite sami, a ja ću nastaviti s metodom nakapavanja rastvorom od 4,2% do 50 ml po zajednici.

Mada još studeni ne pokazuje zimske temperature  već su noćne oko 10, a dnevne nešto ispod 20 stupnjeva savjetujem izabrati   manje vjetrovit dan i izvršiti aplikaciju. Izbjegavati je najtoplije razdoblje dana jer još neka zajednica i napravi slabiji pročisni izlet, ali su pretežito sada pčele u klupku i preko dana. Optimalno za odraditi zaštitu, s malo dima, brzo, precizno i tiho, a ako poneka pčela i poleti neće se ohladiti već se vratiti kroz leto doma.

Uspjeh provjerite već sutradan, počistite pokretne podnice i zabilježite u dnevnik koliko je varoa otpalo po zajednici. Za slučaj zimskog gubitka biti ćete sigurni da li je razlog pretjeran broj varoa.

Od njege i zaštite možete započeti zaštitu od glodavaca, miševa i voluharica.   

Davorin Krakar, 5.studenog 2018.

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Nastavlja se suradnja s Veterinarskom stanicom Požega
11.12.2018
Ponuda pogača i predavanja 

Pročitaj više...


Čaj za malog zmaja
28.11.2018
Primili smo poziv od Centra za socijalnu skrb

Pročitaj više...


Godišnja dojava pčelinjih zajednica
14.11.2018
Poštovani članovi pčelarske udruge,

dokument o godišnjoj dojavi broja pčelinjih zajednica možete donijeti g.Željku Balenu svakog petka od 18-20h u restoranu Obrtnički dom.

Pročitaj više...


Edukacija Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe
07.11.2018
Poziv zainteresiranim pčelarima

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: