VELJAČA 2020. Istaknuto
   
 

 

Veljača

  Zadnjim danima siječnja prestale su zimske temperature i  ne baš nešto niske, ali je već tri dana topli jugozapadnjak sa 16 - 18⁰C  izmamio i pčele i vegetaciju. Zajednice su dan-dva čistile svoj prostor od  stradalih pčela, uglavnom mladih, koje su ranijih dana skitale izvan klupka. Obavljen je i pročisni let. Ove subote i nedjelje probudila se lijeska, i ne samo rese već i mali ženski crveni cvjetovi. Mada je njena pelud slabe nutritivne vrijednosti za pčelu zasigurno će se pojačati novo zalijeganje. Prva ovogodišnja legla već su dala mladu pčelu koja bi trebala preuzeti 'vezanje generacija' kako to pčelari nazivaju. Šteta bi bilo da ih zajednice izgube.

Potrošnja zaliha još uvijek polagano raste što je dobro za dobro opskrbljene zajednice. Stručnjaci i teorija tvrde da se ne vrši prihrana šećernomednom pogačom sve do ožujka, što stoji, ali bih ipak preporučio provjeru stanja onih zajednica koje su sa slabijim zalihama i ušle u zimu, moguće su klupko smjestile dalje od okvira s medom ili su pokradene. Ako im se ne pomogne dodavanjem pogače na satonošu biti će osuđene na smrt od gladi. Pokazala se kao dobra pomoć i stavljanje plastične folije preko cijelog plodišnog nastavka. Nastavi li još ovakva zima možete te pčelce i očuvati za proljetni razvoj. One pak koje su s dobrom zalihom i dovoljno teške ne dirajte. Svoju su snagu pokazale već ovih dana s urednim pročisnim izletom i unosom peludi, a položaj klupka vidite po otpadu na 'šiberu' podnice.

   Većina nas je za zimovanje pčelca postavila dva nastavka gdje je gornji plodište, a donji je uglavnom s praznim okvirima. Razlike u temperaturi i vlazi mogu dovesti do nedovoljnog prijanjanja između drvenih nastavaka. Provjerite to za izleta pčela da li tuđice pronalaze prolaz. Jednostavno, iza pčela ne smije biti znakova grabeži.

  Mada smo se svi već pomalo zaželili raditi s pčelama uzmite u obzir da je tek veljača i nadati se je ponovo hladnoćama i snijegu.

DK, 2.2.2020.

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: