Mjesec lipanj - naslovnica 2017. Istaknuto
   
 

                                                                Pčela na kupini, Photo by DK

Lipanj

Za dva mjeseca u godini Hrvati su našli mjesta nazvati ih po prirodnim biljkama. Jedan je svib i cvjeta u svibnju kada je dobrodošao jer za bagremove paše baš i nema velikog izbora peludne paše. Možebitno je spomenuti odličnu divlju ružu (šipak). Lipa je dala ime mjesecu lipnju. Po gradskim parkovima začudo još dovoljno česta i ovih je dana tu i započela cvatnju, kao i pajasen.

Na fakultetu je kružila priča da je lipa drvo starih Slavena pa kao, profesor pita studente koje je drvo Germana, a ono muk. Germani su stoljećima ratnički narod i od hrastovog drveta izrađivala su se čvrsta koplja, pojasni on. A zašto je lipa drvo Slavena, upita profesor? Opet muk dok se iz zadnjih redova ne javi student dugonja: Zato što pravi deb'o 'lad!  Izvrsno kolega, potvrdi profesor.

  Svibanj je donio vrlo dobru pašu bagrema, ali i sve one muke s rojidbom poslije repice. Med je već u bačvama pa ga prva lipanjska paša kupine neće, da upotrebim onu (pre) tešku riječ – 'kontaminirati' svojim peludom i nektarom čistoću i obojati ga na roze, kako to kažu podrumari.  Ti isti mogu biti zadovoljni tamo gdje mraz iz travnja nije napravio zla jer im je pčela odlično oplodila vinograd u cvatnji, do zadnje bobe.

I kesten je počeo šarati pa prve tovare peluda pčela donosi u izobilju jutrom. Još ne u punoj cvatnji što se prepoznaje po pojačanoj agresivnosti jer od jake peludne paše zablokiraju se i plodišta. Po posjećenosti pčela pojilicama zaključiti je da je u košnicama pojačano stvaranje matične mliječi. Kako da ne kada sada imaju sve potrebne sastojke u izobilju čak i onda ako smo im nad matičnom rešetkom uklonili sav bagremov med. I po dnevnim odvagama vidi se da je dnevni saldo težina jedva u maloj pozitivi.

 U tijeku je paša na čivitnjači (amorfi) na koju Požežani baš i ne sele, dobra je posječenost pčele na bijeloj djetelini, kokotcu, maku, ciganskom perju, livadnim travama ili faceliji, tko ju je posijao.

Naši seleći pčelari su u pokretu prema istočnoj Slavoniji na lipu ili prema Banovini na kesten. Upitajte usput domaće pčelare za pašu na turopoljskoj metvici. Do suncokreta je još podosta vremena.    

Davorin Krakar , 10.lipnja 2017.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: