Srpanj 2017 Istaknuto
   
 

                                                                               Osjak s pčelom, Photo by DK  26.6.2017.

Dovršava se lipanj s ocjenom OSREDNJE ( na granici sa SLABO!). Ipak, i to je dobra ocjena za prinose na amorfi, lipi ili kestenu na saharskim vrućinama isprekidanim pljuskovima, tučom ili vjetrovitim danima. Na Motrenju vidimo da su prinosi tek do nepunih 10 kg pa čak i na poznato dobrim lokacijama u RH. Niti pojave medne rose kojoj je sada bilo vrijeme. Ispere je topli pljusak pa zagrije preko 36⁰C u hladu. Tu nema sreće, tek do 9 h kada pčela nadalje ventilira.  Zajednice su već počele izbacivati gospodu trutove što je siguran znak racionalizacije trošenja zaliha. Kestenov cvijet je na žegi izgorio. Jednom mi je sin nakon povratka s Malte tako opisao bioritam ondašnjeg pučanstva, a doživio sam to i osobno u Španjolskoj gdje život ponovo započinje kada majke s djecom izlaze u šetnju poslije 20 sati. Naši 'južni' bi rekli - fjaka.

Dok se ne pokose livade ili započne cvatnja suncokreta bar je uredan unos peludi s rascvalih biljaka bijele djeteline, kokotca, cikorije, osjaka, pavitine, kojekakvih broćika i lazarkinja, krastavaca po seoskim vrtovima ili ukrasnom bilju okućnica. Uskoro će i bundeva, kukuruz i famozna 'partizanka'.

Nastupa vrijeme zaštite od varoe, dovršenje prihrane novih zajednica, zamjene starih matica i čuvanje slobodnog saća od moljca.

Davorin Krakar, 26.lipnja 2017.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: