40 dana od kajsije cvate bagrem Istaknuto
   
 

                                                                                                                                       Kajsija 15.3. , Photo by DK

 

VRIJEME KAO U SVIBNJU

  Ne sviđa mi se ovo vrijeme kada temperature prelaze 20⁰C. Solidno je krenulo prije 14-tak dana s pašom lijeske i visibabe, a danas ih već možemo zaboraviti. Na suši i ovim temperaturama izgori sve za dan-dva. Nekoliko dana već cvate vrba iva i drenak, a za njih je šteta da prođu brzo jer daju obilnu pelud i nektar. Medi sada i jaglac, maslačak, podbjel, trepetljika.

Zajednice sada imaju već smjenu generacija i uglavnom su na 5-6 okvira sa zatvorenim leglom te ne baš previše izletnica da mogu količinom unosa iskoristiti ove kratke paše. Tako toplo je bilo za prošlogodišnje cvatnja voća, osobito šljive. Sada se na okvirima može već pronaći novog nektara što pokazuju i dnevna salda na vagama, ali i smanjeno posjećivanje pojilica.

   Tijekom proteklog mjeseca potrošnja zaliha je premašila 2 kg. Sada je stao dnevni pad težina košnica i drži se na +0,04 do -0,03 kg. Eno u Dravskom ritu vaga u plusu 0,6 kg, a kod nas i 0,14 kg. Zalihe peludi su sada pristojne. Dalji razvoj će sada ovisiti o kiši za kojom tlo vapi, mogućim mrazevima, a ne bih isključio još i koji snježni prodor. Nastavi li pak ovako toplo vrijeme poslije sredine mjeseca kod najjačih zajednica s obiljem neutrošenih zaliha sumnjati je na matičnjake. Do tada izaći će obilje mladih pčela, napuniti sve ulice nastavka i moći njegovati novo zalijeganje matice, ali i graditi satne osnove. U svakom slučaju, oprez.

Izmjenjeno 15.3. 2019.

Došlo promjenjivo vrijeme primjereno proljeću. Jutra svježija, ali je ipak 6-8 sati na raspolaganju pčeli. Dominira posjet kajsijama, maslačku, maloj mrtvoj koprivi, trepetljiki, a ponajviše pojilicama zbog preostale pogače. Odlično se zajednice razvijaju. Kiše je bilo premalo.  

DK, 15.ožujka 2019. 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: