Dočekali i ožujak Istaknuto
   
 

 

DOČEKALI I OŽUJAK

„Veljača - prekretača“ prođe kako joj je pridjev odredio. I toplih i studenih dana bez značajnih oborina, a topli dani potakli svu proljetnu vegetaciju na razvoj. Brzo je završila cvatnju lijeska, imela, visibaba, kukurijek, šumarica, šafrani, trepetljika, a iva je procvala cijelih mjesec dana prerano. Vrijeme joj je normalnih godina da cvate oko Grgureva (12. ožujak). Jutarnji su je mrazevi  prebrzo dotukli. Šteta, pčela joj ne može odoliti pa bude i 'ljuta' na pčelinjaku. Krajem veljače procvao je i drijenak koji daje dobru nektarnu i peludnu pašu. Njega mi je najviše žao što ga pčela zbog mrazeva i nije najbolje mogla iskoristiti. Rane kajsije za dlaku su do sada izmakle smrzavanju kao i napupala trešnja. Uljana repica koje su površine ove sezone nešto manje od ranijih godina još uglavnom miruje. Cvatnja vrbe će izgleda biti glavna razvojna paša.

Biološki sat i unos polena potakao je razvoj ovogodišnjeg legla i ovih će dana zamjena generacija. Već i po potrošnji zaliha, što vidimo na aktivnim vagama, zajednice se razvijaju. Dobro je provjeriti brzim pregledom koliko su klupka potrošila medne vijence pa onim koje su dospjele do drvene satonoše dodati je šećerno-medne pogače. Sada je dnevna potrošnja zaliha 15 – 20 dkg. Računajte, ako nemate dostatne zalihe. Nastupi li dulje bezpašno i hladno razdoblje ne dozvolite da pčela gladuje.

DK, 7.ožujak 2022.

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: