Zatišje pred ... Istaknuto
   
 

 

SVIBANJ

Provuklo se vrijeme kroz travanj bez ozbiljnih mrazeva je cvatnja voća zapravo prošla 'umjereno dobro'. Prava je šteta što je cvatnja divlje trešnje presječena kišom i hladnijim danima nakon Uskrsa, ali u usporedbi s prethodnim godinama, možemo kao pčelari za sada biti zadovoljni glede razvojnih uvjeta. Peludne je paše bilo u izobilju, a dominirao je maslačak. Da se ne uvrijedi vrba koju će pčela radije posjetiti nego drugo cvatuće bilje pa čak i repicu.

Uljene repice ove je godine izuzetno malo pa je povjerenik imao zahtjevan zadatak udovoljiti selećim pčelarima lokacije za pašu. Na privatnim parcelama je nešto bolja situacija pa to popravlja ponuđene pašne uvjete.

Razvoj zajednica je bio moćan i bilo je biti vješt pratiti intenzitet gradnje i zalijeganja slobodnog prostora u košnicama, a da se spriječi pojava rojevnog nagona. Prvi rojevi naznačili su vrijeme pune pozornosti i zajednice su već sve trebale biti pregledane, dodane svježe satne osnove, a bilo je 'razvući' društva na tri nastavka. Koliko smo uspjeli provjeriti je još prije glavne paše.

   Cvatnja bagrema za sada obećava. Ne žuri mu se, kao da se opametio prošlih godina. Na termofilnim padinama započeti će sporadična cvatnja već za koji dan, a drugdje ćemo čekati još 7 – 10 dana. Simpa kombinacija što može izroditi jednom duljom pašom. Sjećam se da je bagremova paša znala potrajati i do 18 dana, a sjećamo se da su pčelari znali u to vrijeme i tri puta seliti za bagremovom pašom.

U svakom slučaju lijepo bi bilo da je paša bagrema još aktivna za Svjetski dan pčela. 

DK, 2.svibnja 2022.          

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: