KRALJEVSKA PAŠA Istaknuto
   
 

KRALJEVSKA PAŠA

   Nakon podosta godina s oskudnim prinosima na bagremovoj paši ova nas je godina ugodno iznenadila. Mada će uvijek biti lokacija koje će davati moguće skromniju pašu, a i pčelara koji su svoje zajednice i košnice priredili kako su samo oni mislili da je najbolje eto dobili smo odličnu pašu, onako kako to samo bagrem može dati. Da nije pčelarskih vaga ne bi ni vjerovali. Zamoljen sam od nekih pčelara da ne objavljujem podatke kada su im zajednice donosile i preko 10 kg nektara dnevno. Drago mi je što su toliki prinosi bili i među našim pčelarima.

   Oko nas je već započelo i vrcanje. Kako i neće kada pčelari više i nemaju priređenih praznih okvira i nastavaka. Čude se ljudi pa gdje to još stane u košnice. Više je mjeritelja kojima su košnice prešle 100 kg. Da se razumijemo, neto je od 35 do 50 kg. Potraga je za posudama za med.

Slabljenjem visokog unosa nektara zajednicama je preostalo vremena za rasporediti med tamo iznad plodišta i napokon započeti poklapati zreo med. Jak unos je zasigurno blokirao prostor za zalijeganje novog legla, ali i obuzdao rojevni nagon. Prioritet je u svakom slučaju odredila zajednica. Naime, iako je nektar prenijela u medište danima je stajao otvorenih ćelija, pa čak i sa smanjenim postotkom vode. Evo, tek krajem paše kada je med dozorio poklapa ga.

Još je predjela gdje je jaka paša, uglavnom na zapadnom dijelu Doline ili višim obroncima Papuka. Bilježimo da je to 14. dan.

Okviri danas izgledaju kao na priloženim fotkama.

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanje o poticajima
05.04.2023
Pčelarska udruga Zlatna dolina organizira još jedno zanimljivo predavanje na dan 14.travnja (petak) u 16:00h

Pročitaj više...


Dvodnevni izlet u Italiju
08.02.2023
Pčelarska udruga "Zlatna dolina" organizira dvodnevni odlazak u Italiju.

Svi zainteresirani trebaju se javiti najkasnije do 20.veljače Tomislavu Prpiću na tel.broj: 091/348-0768.

Pročitaj više...


Poziv za godišnju skupštinu
06.02.2023
U ime Pčelarske udruga „Zlatna dolina Požega“ pozivamo sve članove udruge da prisustvuju izbornoj godišnjoj Skupštini koja će se održati dana 25.veljače 2023. (subota) s početkom u 18:00h na lokaciji ugostiteljskog objekta Zlatni lug.

Pročitaj više...


IN MEMORIAM
01.02.2023
Danas nas je napustio još jedan dugogodišnji i dragi član, g.Ivan Pavlešić. Posljednji pozdrav biti će u petak 3. veljače u 13:30h na groblju Sv. Ilije u Požegi.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: