OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.

Kajsija 12.3.2014. Photo by DK

Predala se zima proljeću. Dani se lijepo produžili i zajednice ojačale novim generacijama pčela. Dovršeno je i vezanje generacija. Često su jutra još hladna i s mrazom, ali nakon toga sunce već brzo zagrije na vegetaciji i pčeli radnu temperaturu. Pčela nađe posvuda nove peludi i nektara, a i pojilice manje posjećuje. Zvuk pčelinjaka čuje se sve jače mada su gospoda trutovi još rijetki. Potrošnja zaliha već se miješa s novim unosom s proljetnica, pejzažom dominira procvali drijenak, a tjedan dana osvježava ga i kajsija. Trepetljika i vrbe mijenjaju boju okolišu. Kajsija je za 'normalnih' vremena bila marker pa se brojalo 40 dana do cvatnje bagrema. Kupaža mirisa oplahuje košnice. Razvoj ide moćno te mami pčelare na procjenu mogućeg rojevnog nagona, bar kod onih koje cijeli dan predano i obilno vuku pelud. Još je rano 'kopati' po zajednicama, pustite ih da troše zalihe, a tek onim najlakšima obnovite pogaču.

Stiglo nam je Grgurevo, a i koronavirus. Nacionalni stožeri otkazuju okupljanja građana i otkazuju se zadnji pčelarski sajmovi. Bar mi pčelari imamo svoju dobru izolaciju na pčelinjaku. Pogodno je jutrom ili predvečer oporaviti boju na košnicama ili posaditi koju medonosnu biljku.

Za ilustraciju dodajem fotku s istim datumom, ali 2014. godine. Ne ponovila se takova loša pčelarska godina, kišna i s poplavama u svibnju.

DK, 12.ožujka 2020.

Nastavak 25.ožujka 2020.

snijeg-zd

Od 23. - 25. 'dugoočekivani' snijeg i hladnoća. A imali smo prije toga već nekoliko dana i dobrog unosa s ranog voća. Nadati se je da će uskoro zatopljenje jer pčela sada ima 4-6 okvira poklopljenog legla. Da dobro troši zalihe vidi se na vagama, ali i po ledenim sigama s krovova košnica. Kada zatopli oslobodite leta od snijega. Uz koronu i potrese pčelarima i pčelama je to treće zlo. Nadamo se da će voće izdržati hladnoću.

Photo by DK 23.ožujka 2020.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

VELJAČA 2020.

VELJAČA 2020.