BALKANISTIČKA MEDNA AFERA

BALKANISTIČKA MEDNA AFERA

Budemo li svakom hrvatskom proizvodu prilazili s tolikom pozornošću koliko je to dobio med i izazovom tolikog negativnog naboja bolje nam je i ne pomišljati na EU, a i ona će nam sama okrenuti leđa.

Dati djeci oružije je opasan rizik. Hrvati su sami izglasali Zakon o hrani (N.N.), a kao svoju dobru namjeru prilagoditi svoje nacionalne zakone EU regulativi sadržanoj u Deklaraciji Europskog parlamenta 101/2001. Utemeljili su i udrugu «Potrošač» kao «veliko oko» javnosti. I što smo dobili ovih listopadnih i studenih dana. Nacionalnu bruku.

Iz naoko zanimljivog otvorenog i javnog, ali starog, sukoba grupe neprofesionalaca manjeg dijela zagrebačkih pčelara i njigovog dugogodišnjeg frenda, partnera i profesionalca, koji je u trenutnom rasporedu vlasti u RH na visokoj dužnosti, koristeći još u potpunosti neprovediv Zakon o hrani, udrugu «Potrošač», medije gladne senzacije, državnu inspekciju, neefikasno i nezrelo staleško komorsko funkcioniranje te još anemičnu, poslije višegodišnje upravne blokade, krovnu udrugu hrvatskih pčelara - Hrvatski pčelarski savez - rodila se nacionalna medna afera.

Ovom popisu dodati je i - pa Bože moj, tko kaže da nismo u tržišnoj koridi - bezdušnu međusobnu konkurenciju, poslije bankarstva, najunosnije utakmice trgovačkih lanaca, kojima je najmanje stalo do kakvoće. Glavno je da ja budem najnižih cijena, a za maržu me ne pitaj. Plati zakup police, čekaj 200 dana na razgovor o kompenzaciji, utrpaj u robnu marku bilo što, šušni komercijalisti ..( to se ne smije priznati, sorry ).

Sve će to na kraju završiti i ne samo na prekršajnom sudu, usuđujem se ustvrditi, zakaljali ste nam pčelarstvo i rejting do j... Pa gospodo s navedenih adresa, sada ste možda svjesniji što ste učinili, ali oružije s početka priče je opalilo.

Nedavnu povjesnu obljetnicu 50-godišnjice Hrvatskog pčelarskog saveza u njenom radnom dijelu svečane sjednice započeo je svojim izlaganjem najveći svjetski autoritet i dokazani prijatelj Lijepoj našoj, prof dr Hermann Pechhacker iz Austije. Takovo izlaganje, kratko i poučno, može dati samo autoritet ovoga ranga. Naslov teme je bio EU regulativa i nacionalni zakoni. Susjedi Austrijanci su donijeli svoju nacionalnu strategiju prilagodbe pčelarstva i provode je. Imaju i sami manjih problema, ali nisu od toga napravili nacionalnu

sramotu i zadržali su povjerenje potrošača. Čak se i gospodin Hermann našalio na račun austrijskog zakona koji dozvoljava natpis na naljepnici: Med je rizična prirodna tvar – postoji opasnost od botulizma. Samo čekam da se gorenavedenidušebrižnici uhvate osobne promidžbe i iskoriste i Clostridium botulinum u svoju korist.

Usput, g.Pechhacker je lobirao na nedavnoj sjednici RZ Alpe-Jadran da se slijedeće prvo međunacionalno ocjenjivanje meda održi u Hrvatskoj (?!)

Mi nažalost nemamo takovih autoriteta pa se događaju i događati će se slične afere i dalje. Umjesto da sustavno gradimo, onoliko koliko svatko sa svojih pozicija to i može, mi se sustavno razaramo na tipičan hrvatski način - svađom. I svi su, kao krivi. Prvi je predsjednik Pčelarskog saveza, a čudi me što se već nije zahvalio na toj tituli i funkciji, što bih ja nakon uragana pljivanja već i učinio. Kriva je starokoalicijska podrška nasuprot aktualnom dužnosniku, koji koristeći svoj uticaj u medijima napuhuju problem. Nalaze se već, kao ti, i strani neprijatelji države u susjedima mekanih granica. Isti ti mekani susjedi čak još i nisu započeli s peludnom analizom svojih medova već za to koriste zagrebački fakultet, i usput nam se smiju kao budalama.

Ključni je problem što uopće nismo originalni. Smo samo sirovi. Naime, zamolite svoju djecu, ako to ne znate sami, i dajte Googlu zadatak : pollen, analysis,honey i pregledajte da je peludna analiza i HMF najaktuelniji znanstveni, komercijalni i legislativni trend u svjetskim razmjerima. Najnovije svjetska znanstvena dostignuća ističu karakterističnu zemljopisnu peludnu sliku u svjetski trend načina zaštite vlastitog pčelarstva protiv mogućeg miješanja vlastitog (skupljeg) meda s medovima zemalja niskog BDP-a ( Kina, Čile, Meksiko, Argentina - gdje se med može kupovati na tankere po 0,40 dolara ). Talijanska Vlada nedavno raspravlja urgentni problem uvoza takovih medova na svoje područje, ponajprije radi zaštite svog pčelarstva. Jeste li sigurni da se neće uskoro pojaviti i kod nas? E da su znale one dvije dokone umirovljene profesorice ( iz GB SW ) što će izazvati njihov rad ne peludnoj slici medova, nikada to ne bi objavile. Pogledajte si i svjetski znanstveni pčelarski forum Apidology. Naši iako nemnogobrojni znanstvenici ta područja znanosti dobro znaju, ali ih se premalo pita, a i nije na njima da preodgajaju raskokodakale strasti.

A mi pljujemo po našoj peludnoj slici. Pa promet medom već prozivamo kriminalom.

Razočaravajuće i zasigurno primitivističko korišćenje institucija,medija i pozicija, te nacionalnih vrijednosti i vrijednosti tisuća pčelara koji posljednih 9 godina utvrđuju svoj rejting i rejting sortnih medova.

Sada smo ne samo pali na početak već će trebati mnogo mudrosti nastaviti graditi novi početak. Ne pomažu ni priopćenja na TV-dnevniku. Bar znamo tko je tko. Oprostiti, ali ne zaboraviti... ( ...dunje žute !).

Davorin Krakar,dipl.ing.

( text objavljen na Forumu Hrvatskog pčelarskog saveza www.pcela.hr )