DOBRODOŠLA SOFORA

DOBRODOŠLA SOFORA

Zadnjih nekoliko dana početak je cvatnje sofore. Na pčelinjaku sam prije 10-tak godina posadio nekoliko stabala pa godinama već s pčelama uživam u njenoj cvatnji. Sada su to već stabla 6-8 m koja po cijelom plaštu krošnje obilno mede i daju pelud. Navukli su se tu i bumbari i razni leptiri pa i pokoji stršljen. Dobro ju je posaditi kao solitarno stablo da pruže svoje grane od 'prizemlja' do preko 25 m visine. Daje dobru prošaricu i hlad joj nije kao u lipe.

Kraj srpnja vratilo se ljeto i popravilo pašu peludi i s drugih vrsta bilja, posebno zlatošipke, mente, gospine trave, ljekovitog i bijelog kokotca, bijele djeteline, divlje mrkve, komorača, češljugovine, osjaka, smiljke, vrbice, različka, matičnjaka, zečine i da moćnu krkavinu ne zaboravimo.

Nema jedne biljke koju smo mogli često čuti ovih dana na prognozi vremena od popularnog g. Vakule. Netko mu je to bezobrazno podmetnuo i on ju je često navodio da značajno povećava koncentraciju peludi u zraku. Prešutiti ću je do slijedeće prilike, a vi do tada poslušajte što nabraja (?). Za pomoć navodim jednu narodnu izreku bliže meteorološkom vokabularu: Neće grom u k…

Mjesec na izmaku po paši je bio jadan. Zajednice su potrošile svoje zalihe osobito tamo gdje nije bilo suncokreta u dometu. Prirodna redukcija nepoželjnih trutova, ali i smanjeno zalijeganje radilica popravljali smo dodavanjem sirupa. I odmah je živost zajednica uz dovoljan unos polena vratio dinamiku na pčelinjak. Vjerujem sa su pčelari počistili i držali pod nadzorom i varou. Mjesec pred nama je period rotacija plodišta i briga za stvaranje zimskih pčela i zimskih zaliha.

Ostanite odgovorni s varoom!

D.Krakar 29.srpnja 2020.