JESEN STIŽE DUNJO MOJA

JESEN STIŽE DUNJO MOJA

Jesen stiže dunjo moja

Svima poznat naslov tradicionalne pjesme koja najbolje odgovara trenutku mada je svojataju od Mađara do Slavonije. Mijenjam naslovnu fotku današnjom kojoj je motiv mrazovac, jedna od posljednjih biljaka koju će pčela još posjetiti, a ovih je dana obojala vlažne livade. Usput, ove smo godine primijetili da se kao postrna kultura, a za zelenu gnojidbu na više površina u Požeštini našla uljena repica, dospjela je i ponešto procvasti i zabaviti pčele peludom i nektarom.

Kako smo se mnogo puta uvjerili hrvatski nam jezik izravno daje posebitost ove biljke - dolazi prije mrazeva. Heljda cvatnju privodi kraju pa preostaje uz mrazovac još bršljan i čičoka. Nektara je malo, ali u sanitaru nakon osa i stršljenova naći ga u vinogradima. Berbe su u punom jeku.

Da iskoristim neznalicama da mrazovac (lat. Colchicum autumnale) nije isto što i šafran (lat. Crocus venetus). Šafran dolazi u prirodi u proljeće. Obje vrste imaju cijeli niz hortikulturnih podvrsta. Prva je vrlo otrovna, a druga je izvrstan i najskuplji začin ( samo za znalce!).

Pčelinje zajednice su spremne za zimovanje. Još je pomalo i svježeg legla. Tko je mario do sada je sveo varou na minimum, a prema leglu i nije vrijeme uskoro ići s najboljim tretmanom - oksalnom kiselinom. Stripite se do prosinca, a do tada pomozite smanjiti broj drugim načinima. Kruži priča o nedjelotvornosti jednog sredstva s produženim djelovanjem pa pripazite i kontrolirajte. Da ne griješim, sredstvo počima slovom B.

Tekst i foto: DK, 21.rujna 2020.