MRŠAVA LIPANJSKA PAŠA

MRŠAVA LIPANJSKA PAŠA

Mršavo kroz lipanj

Mjesec u kojem pčelinja zajednica postiže vrhunac razvoja imali smo vrlo nepovoljno vrijeme. Vjetrovi, kiše i kašnjenje vegetacije dovelo je do visoke potrošnje zaliha u košnicama. Osobito je ponestalo peludi te mednih vijenaca stvorenih za bagremove paše. Malolisna lipa procvala je još prije 2 tjedna i davala tek jutrom skromno napunjene košarice. Nešto su pčele mogle prikupiti na kupini mada nedovoljno i za njihovu dnevnu potrošnju.

Nove je zajednice trebalo redovito prihranjivati kroz zadnja tri tjedna. Gospoda trutovi izbačeni su kao prekobrojni i nepoželjni van.

Od 18. lipnja na paši kestena započeo je pozitivni saldo na vagama u Banovini, skromno, sve do sredine ovog tjedna kada već 'kraljevski' raste. Kod nas u Požeštini kesten 2 dana daje tek nešto peludne paše, dok su lipe napokon zamedile i nektar im daje onaj ugodan miris pčelinjaka.

Sada je već i zadnje vrijeme izvaditi građevnjake. Za 14 dana moći će se odraditi izolacija matica. Ima mladih pčelara koji su to prerano radili već u svibnju pa su izazvali moćni rojevni nagon.

Poneki se tuže da već imaju muku s varoom. Šteta, to im je pokazatelj lošeg zimskog tretiranja oksalnom kiselinom. Mogli su se do sada jedino pomoći izrezivanjem građevnjaka. Po mom ovogodišnjem iskustvu alifatski esteri najbolje su navukli varou krajem travnja. Tijekom svibnja i lipnja u trutovskom leglu varoa se i nije mogla pronaći.

26.6.2020. Photo by D.Krakar