NOVI ŠTETNICI NA PČELAMA

James D. Ellis, University of Florida / © Bugwood.org / CC-BY-3.0-US

Pčelarska javnost je već dijelom upoznata da je europsko pčelarstvo suočeno s novom pretnjom ( nakon 24 godišnje varoze ). Mnoga nacionalna udruženja pčelara u Europi poduzele su već kampanje za zaustavljanje ovih štetnika izvan svojih granica.

Riječ je o dvije vrste kukaca – kornjaša koji parazitiraju na pčelama. Kao i Varoa destructor, oni u svojoj postojbini (1.Afrika, 2. Azija) ne uzrokuju veće štete, dok na sivoj pčeli mogu biti već od varoe doživljene štete.

Kukci još nisu dobili hrvatsko ime, a u literaturi se navodi njihovo latinsko

ime (roda): Aethina i Tropilaelaps. Naš žargon bi mogao biti npr. etina i tripiljak.

Da EU ne miruje glede ovih bubaca ,pogledajte na službenom žurnalu EU od 6.kolovoza,2003.

Nacionalni stručni web-ovi su puni ove odluke o zabrani prometa (vidi npr. Belgiju).

Oni su zatvorili granice za promet pčelama i košnicama koje nemaju uredan veterinarski certifikat o ovim kukcima. Baš će biti gusto kako će se tržište rojevima u Europi postaviti prema ovoj zabrani i što će ona izazvati.

Nas je više frka koliko je spremna naša veterinarska legislativa reagirati na ovo. To će za naš program paketnih pčela imati možda odlučujuću ulogu.

Na slici je izgled okvira s gomilom larvi Aethine tumide (fotografija pruzeta s commons.wikimedia.org James D. Ellis, University of Florida / © Bugwood.org  .Onaj drugi kukac, tripiljak ima sličan razvoj kao i varoa: larve kukca parazitiraju već na pčelinjem leglu, što dovodi do propadanja pčelinje zajednice.

D.K.