PRIHRANA I VAROA

PRIHRANA I VAROA

Meteorološko je ljeto završilo i vrijeme je napokon dalo nekoliko lijepih dana pa su, vidljivo i po aktivnim vagama, pčelari uglavnom u fazi dodatne zimske prihrane. Svaki po svom principu, od dnevne prihrane po 1 litru sirupa, neki po litru svaki drugi dan, neki po 0,3 – 0,5 l u razmacima, a neki i dodaju pogače. Rekao bih zasigurno je sirup lakši oblik koji manje zamara pčelu, a komentar za količinu provjerite pregledom plodišta. Veće količine svakodnevno dovode do blokade matica i novo leglo brzo slabi. Možda to i želite, ali početnih dana ovaj oblik je doveo do jačeg zalijeganja zimske pčele pa su izgradile i poklopile svega 2-3 okvira. Ako ste dodavali po litru svaki drugi dan proces blokade je bio sporiji pa su izgradile i poklopile 4 – 5 okvira. Novo nepoklopljeno se svelo na minimum tek 10-tak cm², ali kod mladih kasnosrpanjskih matica još se nađe uz 4 – 5 okvira poklopljenog i do 2 okvira svježeg nepoklopljenog. Jasno da će ove zajednice još dobro trošiti na odgoj mladih pčela pa pripazite na težinu zalihe.

Prihrana s manjim količinama ostavila je pčeli da se sama prilagodi, ali treba je dovršiti do sredine rujna. Vrlo slabe zajednice spojite s kojom osrednjom, uobičajeno preko papira. Obvezno stavite češljeve na sva leta, a kod spajanja i djelomice suzite leta da izbjegnete grabež.

Unos peludi je sada svakodnevan, ne posebno obilan, više prijepodne, a onda pomalo do sumraka. Zlatošipka je poslije zadnjih kiša odlično dana svoje kvalitetne peludi i još je ponešto nađe, a ambrozija još se dobro drži pa pčela donosi njena zrnca u svijetložutim tovarima. Jest da nije posebne kakvoće, ali bolja je od peludi i nektara djeteline lucerke (lucerin je nepoželjan!). Srednje kakvoće je još cvatuća konopljika, a popravlja je pelud i nektar cvatućeg matičnjaka i paprene metvice koja se muči sa sušom. U cvatnji je i sofora, ne baš izdašnoj, ali dobrodošla ako ste je zasadili uz pčelinjak.Sve u svemu prolazno glede unosa pčelinjeg kruha.

Problem varoe je sada zadnji i glavni rok utvrditi stanje mada ste uglavnom dovršili s primjenom sredstava s produženim djelovanjem. Predlažem izvršiti testiranje na bar 10% zajednica klasičnim dimljenjem amitrazom i obveznim brojanjem nakon 24 i 48 sati. Moram istaći da su se pojedini pčelari gorko iznenadili ovih dana koliko su neka sredstva dala loš efekt zaštite. Dovoljno da dožive 'bjelovarski slučaj' prošle godine. Moramo tu biti do kraja iskreni i pozvati veterinare odmah da snime uočeno stanje. Ta sredstva (o) izbaciti iz uporabe javno i stručno. Inače pčelci neće dočekati tretman oksalnom kiselinom.

Ne zaboravite zaštititi košnice od miševa iako baš i nije mišja godina. Napad stršljenima je vrlo slab, ali postavite njima i osama uobičajene klopke od voćnog soka s malo sirćeta da odbija pčelu. Potrošnja vode je slaba jer su ima dovoljne jutarnje i popodnevne rane rose, a osobito vode iz sirupa.

Davorin Krakar, 6. rujna 2021.