PROGRAM POSJETA PČELARIMA SLOVENIJE

PROGRAM POSJETA PČELARIMA SLOVENIJE

Danas smo primili ponudu programa posjeta Sloveniji 9. i 10. rujna i u tijeku je izradba zaključnog Projekta ove posjete. Ukupan broj polaznika je 41 pčelarki i pčelara i na žalost više ne možemo čekati slijedeće moguće prijave. O rezultatu odobrenja sredstava izvjestiti ćemo vas na ovom portalu.

Evo ponuđenog programa:

Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica

tel. 01 7296 100, fax. 01 7296 132 Brdo, 09.05.2011

Udruga pčelara »Zlatna dolina« Požega

Republika Hrvatskag. Davorin Krakar, dipl. ing.

POTVRDA STUDIJSKE POSJETE PČELARA

Poštovani! Drago nam je, da ste se odlučili da nas posetite in da se uključite u ponudjeni program pčelarske studijske posjete.U vezi sa realizacijom dogovorenega dajemo vam sledeće instrukcije i potvrdujemo program vaše posjete:

1. Termin vaše posjete: 09. do 10. septembra 2011. 2.

Broj učesnika: 23 do 25 pčelara.

3. Cena po osobi : 60 EUR Sofinaciranje sa strane ČZS: 40% Cena po osobi sa 40% popustom iznosi: 36 EUR

Cena obuhvaća: izvedbu jednodnevnog strućnog naobrazovanja, jednodnevnu pčelarsku i turističku ekskurziju.

Cena ne obuhvaća troškove autobusnog prevoza u Sloveniju i prevoza po Sloveniji!

4. Plačanje: Akontacija na osnovu ove potvrde u iznosu 20 Eur po osobi na račun Čebelarske zveze Slovenije broj 02300-0013332083 do najkasnije 30. maja 2011.IBAN: SI56 0230 0001 33332 083

Doplata u iznosu 16 Eur po osobi do pune cene: u gotovini na dan zaključka posete. Čebelarska zveza Slovenije izdati će vam račun nakon zaključka posete.

3. Program studijske posete: Petak, 09. septembar 2011:

0d 9. do 13. sati: - 1. stručni deo seminara u prostorijama Pčelarskog centra Slovenije - predstavitev organizacije ČZS i njezinih aktivnosti - 30 min , Noč Boštjan - predsednik ČZS

- predstavitev djelovanja PRO (priznana odgojna organizacija za Kransjko pčelo), selekcioni rad Poljeprivrednog instituta Slovenije i odgoj matica u Sloveniji – 45 min, dr Kozmus - strućni vođa PRO

- Kakovost pčeljih proizvoda, interna kontrola meda i rad u našoj laboratoriji, zakoni sa podrućja pćelijih proizvoda u Sloveniji – 45 min , Andreja Kandolf specialista za varnu ishranu u JSSS (Javna savetovalna služba za pčelarstvo u Sloveniji)

- Trženje pčeljih proizvoda i zakoni sa tog područja u Sloveniji – 30 min, Tanja Magdič, specialista za ekonomiku u JSSS - Pčelarski turizam v Sloveniji – 45 min , g. Šivic Franc, podpredsednik ČZS

- Rasprava

Od 13. do 15. sati: odmor – mogučnost za rućak restoranu Pčelarskog centra Slovenije (ručak nije uključen u cenu )

Od 15. do 18. sati: – 2. strućni deo seminara u prostorijama Pčelarskog centra Slovenije

- predstavitev korištenja sredstava iz EU za područje pčelarstva – 30 min – Noč Boštjan, predsednik ČZS

- predstavitev dobre prakse korištenja sredstava EU sa područja pčelarstva (izgradnja pčelarske učne staze i testiranje matic Kranjske sivke ) – 30 min , predstavnik Bele Krajine, koja je realizovala takav projekat

- predstavitev dobre prakse korištenja sredstava sa EU s područja pčelarstva ( izgradnja pčelarskog centra u Radovljici) – 30 min, predstavnik Gorenjske

- predstavitev mogućnosti zajednićkog korištenja sredstava EU v navezi slovenaćki pčelari – srbski pčelari – 30 min – vanjski strućni suradnik iz agencije, koja priprema i objavljuje takve razpise

- rasprava

- U 19,30. sati: večera u restoranu Pčelarskog centra Slovenije (nije u ceni)

Subota, 10. septembra 2011:

- U 7,30. sati: dorućak

- Od 9. -18. sati: predstavitev Pčelarskog turizma na terenu, predstavitev dobre turističke prakse u Žirovnici sa okolinom (Žirovnica se nalazi u blizini Jesenica i Bleda te je cca 60 km oddaljen od pčelarskog centra)

- panoramska vožnja po Bledu

OPIS DESTINACIJE: U kolijevci slovenskog pčelarstva i kulture

Ogled otpočinjemo u Čopovoj rodnoj kući u Žirovnici, gdje će nas za dobrodošlicu kolege poslužiti s domaćim kruhom i medom. Pokazati će nam najzanimljivije kutke kuće i kroz video projekciju predstavili kulturnu povijest desetak sela pod Stolom. Slijedit će degustacija medice, medenog likera, izuzetnog medenog pića - pjenušave medice i različnih vrsta meda. U nastavku ogleda opremit će nas s „popotno culo" (cula je komad tkanine ili marama zavezanih ćoškova, koja se upotrebljavala pri prenošenju) u kojoj ćemo naći domaći gablec s kobasicom, zasekom i kruhom.Put ćemo nastaviti s „lojtrnikom", kolima s posebnim nastavkom u obliku lojtri, koje se upotrebljavalo za prijevoz trave, sjena, lišća, drugih poljoprivrednih proizvoda i također za prijevoz ljudi. Tako da će doživljaj pokrajine bit znatno prisniji nego kroz prozor autobusa. Zamijetit ćemo mnoge detalje i nauživati se svježeg zraka.Posjetit ćemo obitelj Noč, koja se može s ponosom pohvaliti bogatom pčelarskom tradicijom, jer se u obitelji pčelari već u četvrtom koljenu. Anton i njegov sin Boštjan danas pčelare s više od 300 košnica. Pčelare isključivo s kranjskom pčelom, matice te autohtone slovenske vrste sami uzgajaju u uzgojnoj postaji Kranjske pčele u Završnici. U pčelarstvu Noč pokazat će nam život pčela i rad pčelara u pravom pčelinjaku te nas pozvati u pčelinjak - prodavaonicu, gdje ćemo se moći snabdjeti s medom i različitim pčelinjim proizvodima te se upoznati s načinom komunikacije s kupcem pri prodaji na kućnom pragu.Anton Janša, znameniti pčelar, je pčelarski put otpočeo u rodnoj Breznici. Više o začetniku modernog pčelarstva saznat ćeme pri vođenom ogledu rekonstruiranoga Janšinog pčelinjaka i njegovih originalnih košnica.U nastavku ćemo posjetiti jednu od muzejskih kuća na Putu kulturne djedovine Žirovnice po našem izboru. Sve tri muzejske kuće (Prešernova, Finžgarjeva i Jalnova) danas su preuređene u muzeje i nalaze se u prijaznom seoskom okolju. Lokalni vodič će nam u izabranoj kući-muzeju predstaviti zanimljivosti iz života i rada poznatih rođaka naših domaćina.Izlet ćemo zaključiti s posebnim kulinarskim doživljajem na otvorenom. Poslužit će nas čorbom - „ajmohotm", koja je bilo prvo jelo koje su nekoć posluživali pri vjenčanjima s obaveznim žgancima, koji su pak tipično seljačko jelo, karakteristično za Sloveniju.Nakon jela slijedi ogled Uzgajivačke postaje Kranjske čebele u ZavršniciZa cijelog obilaska u Žirovnici s nama će biti i lokalni turistički vodič.

- U 19,30. sati: povratak kući.

Kontaktna osoba: Anton Tomec, tajnikTel. 00386 1 7296 102

Mob: oo386 31 236 041 E- pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.