PRVA NACIONALNA KONFERENCIJA O MEDU

PRVA NACIONALNA KONFERENCIJA O MEDU

U organizaciji Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na dan 8.travnja 2011.god. održana je Prva nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda.

S 11 priređenih izlaganja priređivač konferencije je odlično procijenio aktualnosti pčelarske stvarnosti u RH i osigurao puni multidisciplinarni pristup ovom području. Od uvodnih izlaganja koja pokrivaju pravni aspekt usklađen proteklih godina sa stečevinom EU (MPPP RH) , analiza europskog zakonodavstva iz oblasti meda ( G.L.Marcazzan (It) te značaja senzoričke analize u procjeni kakvoće meda u RH ( dr.Vahčić,PBF Zg.) sve do naslova koji su pljenili punu pozornost novim spoznajama: Botaničko i zemljopisno podrijetlo meda ( prof. Bubalo), Antioksidativni kapacitet kao novi parametar u procjeni kvalitete meda (Flanjak,PTF Os), Udio makro i mikro-elemenata kao potvrda podrijetla meda ( Lasić,ZZJZ A.Štampar), Isparljivi spojevi kao biomarkeri u medu ( Marjanović, KTF St), O medu kadulje (Lušić, MF Ri), Slovenski med od medne rose (Korošec,BTF Lj.) te Promjenama u sezonskoj strukturi medova kontinentalne Hrvatske (prof.Puškadija,PF Os).

U vrlo ugodnoj atmosferi hotela Opatija okupilo se preko 100-njak posjetitelja i dan je proletio u izvrsnim izlaganjima te druženju i neprekinutim raspravama u pauzama izlaganja.

Glavnom organizatoru i nositelju ideje kolegi g. Draženu Lušiću čestitao sam već osobno na ideji i ostvarenju ideje da se na ovaj način okupi najveći dio znanstvene zajednice RH i za to 'potrefi' termin i mjesto održavanja u rascvaloj staroj dami Opatiji.

p269ela_na_judinom_drvetu_640 Prizor iz Opatije, Photo by DK

A ono što je posebno za pozdraviti je djelatno uključivanje niza novih mladih stručnjaka i znanstvenika u područje pčelarske znanosti. Oni svojim znanjem i uz korišćenje potpuno novih metoda omogućenih suvremenom laboratorijskom opremom donose potpuno nove spoznaje i predlažu niz ideja za procjenu kakvoće i provjeru iste u hrvatskim medovima.

Hrvatska kao vrlo mala zemlja i bez mogućnosti izdvajanja stalnog multidisciplinarnog tima znanstvenika na jedno mjesto, uz stalnu obnovu vrlo skupih sofisticiranih i još brže zastarjelih laboratorijskih alata zapravo i nema drugu alternativu za uključenje cjelovite znanosti u pčelarstvo. Ovaj me skup neodoljivo podsjetio na 'Vladu nacionalnog jedinstva' u teškim vremenima za RH.

Nažalost, samo prijekoran rad ovih znanstvenika neće biti dovoljan za njihov timski rad već i konsenzus njihovih institucija u izradbi zajedničkih projekata. Uskoro je tu i međunarodna europska znanstvena konkurencija pa će ovi ljudi imati priliku uzeti i dio kolača od područja europske legislative do isticanja nacionalnih posebitosti i kakvoće hrvatskih medova. Tako sam se uvjerio da to rade već postojeće institucije u EU.

Siguran sam da se do Druge konferencije nastavlja ovaj rad.

G.Draženu i timu kojeg je okupio oko sebe sve čestitke.

DK,11.travnja 2011.