SIJEČANJ 21.

SIJEČANJ 21.

Na pčelinjacima je ovih južnih dana kada se temperatura dizala na 12 – 14° C mogla zamijetiti već solidna živost i 'zuka', onako da razvesele pčelara u ovim depresivnim danima . Pročisni i orijentacijski izleti i čišćenje podnica od otpalih smrznutih mladih pčela, pokušaja grabeži, ali i unos nove peludi. Različito i ovisno o starosti matica, zalihama meda i perge počele su zalijegati nove generacije pčela, uobičajeno već oko Božića, a nestrpljivi su i pobrojali 3 – 4 okvira s leglom. Pčelar se tome baš i ne veseli jer dobar dio mlade pčele strada od hladnoće. A biti će je još. Do sada su nam vage javile minimume od -7,7°C.

Pelud lijeske i imele požuri uvijek i prije proljetnica. Ne smatra se visokovrijednom po sastavu, ali je dobrodošla i popraviti će se menu do proljeća. Kao siguran znak povećane potrošnje je napredovanje legla. Na vagama se dnevno vidi pad težina od 0,05 do 0,10 kg. Otpad na podnicama pokazuje koliko ulica pčela sada zaposjeda klupko. Za našu sivku je dostatno da je to oko 5 – 6 ulica.

U ovu 15. godinu našeg motrenja vagama ulazimo sa 14 ispravnih vaga. Hladnoće iz prošlog prosinca su pokazale kapacitet i kojima je potrebna zamjena. Baterija izdrži 3 – 4 godine ako je uredno korištena i punjena, a nova stoji oko 142 kn. Do sada sam zamijenio baterije na 3 vage, a kod 6 vaga to još ne znamo jer nisu dostupne. Najprije trebate provjeriti stanje pretplate kod svog operatera pa ćete znati gdje je kvar. Nije poželjno vagu držati dulje bez dostupnosti jer tada izgubi svoju logiku. Ako na njenom broju ima još pretplate moguće je isteklo vremensko razdoblje. Baš mi i nije shvatljivo da si držatelj u kalendar mobitela ne zapiše kada ističe valjanost kartice. Što vam je činiti s održavanjem vaga piše u napomeni na portalu udruge kod svake vage. Poštujući vašu privatnost ovdje neću nabrajati imena držatelja. Za pokretanje vage ili samo restartanje konsultirajte mene, a preporučam i dalje da je sami ne rastavljate.

Zahvala na suradnju: D.Krakar 24.1.2021.