ZATIŠJE PRED...

ZATIŠJE PRED...

SVIBANJ

Provuklo se vrijeme kroz travanj bez ozbiljnih mrazeva je cvatnja voća zapravo prošla 'umjereno dobro'. Prava je šteta što je cvatnja divlje trešnje presječena kišom i hladnijim danima nakon Uskrsa, ali u usporedbi s prethodnim godinama, možemo kao pčelari za sada biti zadovoljni glede razvojnih uvjeta. Peludne je paše bilo u izobilju, a dominirao je maslačak. Da se ne uvrijedi vrba koju će pčela radije posjetiti nego drugo cvatuće bilje pa čak i repicu.

Uljene repice ove je godine izuzetno malo pa je povjerenik imao zahtjevan zadatak udovoljiti selećim pčelarima lokacije za pašu. Na privatnim parcelama je nešto bolja situacija pa to popravlja ponuđene pašne uvjete.

Razvoj zajednica je bio moćan i bilo je biti vješt pratiti intenzitet gradnje i zalijeganja slobodnog prostora u košnicama, a da se spriječi pojava rojevnog nagona. Prvi rojevi naznačili su vrijeme pune pozornosti i zajednice su već sve trebale biti pregledane, dodane svježe satne osnove, a bilo je 'razvući' društva na tri nastavka. Koliko smo uspjeli provjeriti je još prije glavne paše.

Cvatnja bagrema za sada obećava. Ne žuri mu se, kao da se opametio prošlih godina. Na termofilnim padinama započeti će sporadična cvatnja već za koji dan, a drugdje ćemo čekati još 7 – 10 dana. Simpa kombinacija što može izroditi jednom duljom pašom. Sjećam se da je bagremova paša znala potrajati i do 18 dana, a sjećamo se da su pčelari znali u to vrijeme i tri puta seliti za bagremovom pašom.

U svakom slučaju lijepo bi bilo da je paša bagrema još aktivna za Svjetski dan pčela.

DK, 2.svibnja 2022.