40 dana od kajsije cvate bagrem

40 dana od kajsije cvate bagrem

VRIJEME KAO U SVIBNJU

Ne sviđa mi se ovo vrijeme kada temperature prelaze 20⁰C. Solidno je krenulo prije 14-tak dana s pašom lijeske i visibabe, a danas ih već možemo zaboraviti. Na suši i ovim temperaturama izgori sve za dan-dva. Nekoliko dana već cvate vrba iva i drenak, a za njih je šteta da prođu brzo jer daju obilnu pelud i nektar. Medi sada i jaglac, maslačak, podbjel, trepetljika.

Zajednice sada imaju već smjenu generacija i uglavnom su na 5-6 okvira sa zatvorenim leglom te ne baš previše izletnica da mogu količinom unosa iskoristiti ove kratke paše. Tako toplo je bilo za prošlogodišnje cvatnja voća, osobito šljive. Sada se na okvirima može već pronaći novog nektara što pokazuju i dnevna salda na vagama, ali i smanjeno posjećivanje pojilica.

Tijekom proteklog mjeseca potrošnja zaliha je premašila 2 kg. Sada je stao dnevni pad težina košnica i drži se na +0,04 do -0,03 kg. Eno u Dravskom ritu vaga u plusu 0,6 kg, a kod nas i 0,14 kg. Zalihe peludi su sada pristojne. Dalji razvoj će sada ovisiti o kiši za kojom tlo vapi, mogućim mrazevima, a ne bih isključio još i koji snježni prodor. Nastavi li pak ovako toplo vrijeme poslije sredine mjeseca kod najjačih zajednica s obiljem neutrošenih zaliha sumnjati je na matičnjake. Do tada izaći će obilje mladih pčela, napuniti sve ulice nastavka i moći njegovati novo zalijeganje matice, ali i graditi satne osnove. U svakom slučaju, oprez.

Izmjenjeno 15.3. 2019.

Došlo promjenjivo vrijeme primjereno proljeću. Jutra svježija, ali je ipak 6-8 sati na raspolaganju pčeli. Dominira posjet kajsijama, maslačku, maloj mrtvoj koprivi, trepetljiki, a ponajviše pojilicama zbog preostale pogače. Odlično se zajednice razvijaju. Kiše je bilo premalo.

DK, 15.ožujka 2019.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.