Bagrem u 2012.

 Bagrem u 2012.

Danas na pčelinjaku

Najraniji bagrem se pored Požege pojavljuje na južnim stranama Kapavca i Sokolovca i jučer je prije večernjeg pljuska već i zamirišao. Danas ga se već moglo vidjeti i na drugim zaštićenim predjelima, na visinama od 250 m n/v. I onaj u nizini koji je smrzao dobiva pomalo zelenu boju iz adventivnih pupova, ali ne čekajmo da će taj i cvasti.

Ova je godina pokazala i na vinogradima i voćnjacima koje su najbolje vinorodne padine. Tamo nije smrzao ni bagrem, ali niti osjetljivije vrste loze.

Bagrem na slici učinjenoj danas ne pokazuje nikakve tragove studeni i mraza, i rijetke su takove pozicije. Javljaju nam kolege iz Lipika da i tamo ima takovih bagremovih šuma, ali i onih koji cvatu samo u vrhovima krošanja.

Nakon što smo se uvjerili da je nizinski bagrem otpisan za ovu godinu nastalo je nezapamćeno traganje za preostalim vitalnim bagremicima na obroncima požeških gora. Primorani spašavati što se spasiti da, najveći broj pčelara se odlučio odseliti svoje pčelce i tamo gdje to nikada i ne bi učinio. Mobilni pčelari su već počeli 'bježati' s repice, a i oni koji nisu na točkovima pakuju svoju stoku u prikolice i kombije.

Ne zaboravite kod svog veterinara ishoditi uvjerenje o zdravstvenom stanju, ali i prijaviti svoje odredište povjereniku. Imate vremena, jer prema prognozi slijedi nekoliko povoljnih dana pa će i novoprocvali bagrem tek za koji dan zamediti. Temperature više neće biti one 'ljetne' na kojima brzo izgori cvatnja.

Stanje u zajednicama je izvrsno pa vodite računa o događanjima ispod rešetke. Prema dojavama, što je i za očekivati, slabija paša provocira rojidbeni nagon.

DK, 4.svibnja 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.