Bagrem u 2013.

Bagrem u 2013.

Bagrem će uskoro mediti

Iako nam se sva cvatnja proljetnica dogodila vrlo 'gusto', od ranog voća, a posebice divlje trešnje, na temperaturama i preko 30°C, a repica je dala svega nekoliko kg , evo nam bagrema, naše glavne kontinentalne pčelinje paše. U gradu se već 3. dan vidi njegov bijeli cvat, a na prisojenim padinama obraslim šumom već se ukazuje 'brašnavi' bijeli izgled bagremovih stabala.

Sada je vrlo važno odvojiti ono malo meda proljetnica i repice i pripremiti se za glavnu pašu. Zasigurno imamo vremena još do sredine tjedna i pustiti da dozori ovaj proljetni med. Ako još niste opremljeni refraktometrom i provjeriti količinu vode u medu poslužite se starom pčelarkom logikom da su vam medni okviri bar 2/3 s poklopljenim saćem. Usput je ukloniti i neutrošen med iz zimovanja, dodati nove satne osnove i očistiti građevnjake.

Ružno bi za pčelare bilo da se i cvatnja bagrema dogodi kroz kratko vrijeme, kao što je to bilo kod proljetnica. Produžena zima i zbijena cvatnja voća nam baš i nije bila sklona, i pored stimulativne prihrane za razviti jake zajednice. No, dozvoli li vrijeme za bagremove cvatnje da zajednice rade bar 8 dana očekivati je napokon polučiti bar nastavak s bagremovim medom. Ne ponovila nam se prošla godina.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.