Brade

Brade

Brade

Zakuhalo ljeto i s preko 35°C. Pa tako već nekoliko dana. I kažu da još će. Neznaš tko koga više žali, pčelar pčelce ili pčelci pčelara. Pčelinjaci koji nisu na paši suncokreta ili sladuna najveći dio dana slučajnom posjetitelju izazvati će strahopoštovanje i s malo veće udaljenosti. Puno besposlene pčele 'bradi' se osobito pred suton. A preko dana pčelinjak bruji od autoklimatizacije. Jutrom i poslijepodne promet u zraku je nešto izdašniji, a o podnevu pčelce je naći po bijeloj djetelini, bundevi, kukuruzu, krastavcu, zaostaloj nepokošenoj gospinoj travi,menti, pavitini, smiljki, i po ukrasnom cvijeću.

Paša nektara je slaba pa je pomoći mladim zajednicama. Uskoro će i zaštitno sredstvo protiv varoe i doći će u pravo vrijeme.Žetva pšenice je u punom tijeku. Šteta što smo izgubili jednu dobru zahvalnu biljku strništa: bijeli bosiljak !

Polovica požeških nomada je izvan doline, po čakovštini, do Vukovara ili u Baranji. Kod nas nema znatnijih površina suncokreta, a po vagama se vide već vrlo dobri prinosi od 3-4 kg dnevno. Nekoliko zadnjih noći selilo se iz Banovine s kestena, zadovoljni prinosom, ali ne i prezadovoljni.Na sladunu je druga polovica naših selećih pčelara. Obećava urod žira, ali je za sada prinos slabiji. Ne pojača li uskoro već vidim da će nastati gužva prema zlatošipki u istočnom dijelu doline.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.