Danas na pčelinjaku 1.10.2012.

Danas na pčelinjaku 1.10.2012.

Danas na pčelinjaku

Dovukla se napokon i jesen, još uvijek s premalo oborina da natope ispucalu zemlju i znatnije probude travnu vegetaciju. No ipak krajolik je ponešto zeleniji na livadama, dok je šumska vegetacija već ušarala boje. Ponešto slabe kiše ovih dana po Papuku i Psunju probudile su s 1-2 l/s i Orljavu.

Pčelinjacima smo dali što smo stigli i mogli im priuštiti. Šećerni sirupi i pogače pomogli su stvoriti dobre medne vijence. Govorimo ovih dana o jačini zajednica. Večina pčelara strepi da im baš i ne izgledaju dovoljno jake za stvoriti močno zimsko klupko. Nedostatak peludne paše i pored pčelarovih prihrana nije rezultirao reprodukcijom novih pčela. Starije, čak lanjske matice prestale su stvarati potomstvo još krajem rujna. I nije čudno jer smo u ovoj hirovitoj godini već krajem rujna imali 2 jutra s mrazom.

Ovogodišnje su pak matice sve do nedavno još legle i u njihovim zajednicama još je naći na 1-2 okvira s nešto poklopljenog legla. Pčelari koji su selili zajednice na suncokretovu pašu , ako ne u medu, profitirali su s jačim zajednicama.

Po podacima 'Motrenja' vidjeti je da su prihrane završene, da je potrošnja zaliha minimalna, pa gotovo da je ovih dana unos i jači od potrošnje. Kada prigrije na pčelinjaku je živo. Jadno oporavljene ledine ipak daju nešto nove peludi s različka, paprene metvice, mrazovca , vodopije, a i bršljan je u punoj cvatnji. Značajno su paši pomogli i vinogradi, no oni su sada već obrani. Nekoliko vinogradara mi je potvrdilo da su tijekom berbe imali vrlo mnogo pčele u manipulaciji grožđem. Pa to im je bila i jedina paša.

Što nam je još preostalo učiniti? Ponajprije postavite 'češljeve' na leta. Vrijeme je zaštite od miševa i voluharica. Preporučiti ćemo mirisne otrovne mamke koje postavite u rabljene konzerve ili teglice, još bolje u alkaten cijev ( 20-tak cm) da do njih ne mogu doći ptice, ali i kiša. Obnavljajte ih već prema potrošnji.

Potražnja za vodom na pojilicama je minimalna. Jesen je bar donijela dobre jutarnje rose.

I odlučite se za spajanje slabijih zajednica s jačima.

Ovu ćemo godinu , osim po strahovitoj suši, pamtiti po još jednom fenomenu: nikada zadnjih godina nismo imali toliko malo varoe, što zbog močnog sredstva, što zbog koordinirane zaštite. Ipak još učinite do polovine listopada i tretman oksalnom kiselinom. Tada smo mirni sa zaštitom od varoe do početka slijedećeg ljeta.

DK, 1.10.2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.