Danas na pčelinjaku 17.6.2012.

Danas na pčelinjaku 17.6.2012.

Danas na pčelinjaku

Gotovo cijeli svibanj i polovica lipnja priredili su vrlo nepovoljno vrijeme za pčelarenje. Prečesta kišna razdoblja pa onda dan dva sunčana dana te ponovo kiše. Planinski i brdski bagrem koji nije stradao od mraza 9. travnja medio je svega 3 – 4 dana. Najviše ga je pčela i potrošila za kišnih i hladnijih dana.Vegetacija je jednostavno samo bujala u zelenim dijelovima biljaka, a prve kapi nektara pčela je našla tek u cvatnji kupine. Mlade zajednice, bilo novoformirane ili iz rojidbe trebalo je obilato prihranjivati. Gladna i gotovo nikakva paša vidjela se čak i na grabeži kod prihrane pogačama. Boljih dana ovog razdoblja rojidbeni je nagon bio izrazit dok se nije smanjila količina unesenog bagremovog meda.

O Antunovu vrijeme se napokon stabiliziralo i započela je cvatnja lipe, istina s vrlo malo cvijeta, a zatim je procvao i pitomi kesten. Ovaj vikend nakon dugog bespašnog razdoblja vage pod testnim košnicama bilježe porast težina. Pčelinjaci su ponovo oživjeli.

Leta su prijepodne puna pčela s tovarima kestena i lipe, preko podneva kao da zastane paša da bi nakon vremena rezerviranog za izlet gospode ( trutova ) ponovo oživjela do zadnje sunčeve zrake u predvečerje. I ponovo je pčela na pojilicama, što je znak prihrane pogačama, ali i pojačanog leženja matice. Pčelinjakom se šire ugodni mirisi novog peluda lipe, kestena, pavitine. Još medi i kupina.

Otrovane pčele u Daranovcima, Photo by IR

Proteklog tjedna bilježimo još jedno trovanje pčela. Ovaj put na pčelinjaku Robija kod Daranovaca. Gotovo smo sigurni da je u nedalekoj plantaži kupina vlasnik vršio zaštitu insekticidom i to baš u vrijeme cvatnje i u vrijeme pčelinjeg izletanja, a bez obavješćivanja. I ponovo se otvara pitanje suživota, fer odnosa, neznanja, bahatosti, ... Dođe nam da mu kupine proglasimo zatrovane i za ljudsku konzumaciju. Krajnje je vrijeme osmisliti i ozakoniti promet i korišćenje insekticida. Možda ćemo se uozbiljiti kada RH uđe u EU. Ovako ni naši zakoni ni institucije ne funkcioniraju.

DK, 17.lipnja 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.