Danas na pčelinjaku 18.3.2012.

Danas na pčelinjaku 18.3.2012.

Danas na pčelinjaku

Malo nas je pčelara koji ovog vikenda nismo bar nekoliko sati proveli na pčelinjaku. Ovo su dani kada se uživa u stanju svojih prezimljenih zajednica, sada kada se sasvim sigurno dogodila velika smjena generacija s ovogodišnjom pčelom i onom koja još i nejaka već odlazi na zadatke. Topli dani bez tipičnog jakog proljetnog vjetra pružaju pčelcima prve obilnije darove peluda i nektara.

Znamo se našaliti da već vrcamo i visibabu, ali sada kada je procvala iva i drijen zaista je pozitivan dnevni unos u kojem nismo sudjelovali sirupima i pogačama mi.

Stanje zajednica je odlično. To mi potvrđuje i nekoliko brižnih dobrih pčelara koji su imali i prebogate zimske zaliha meda. Na svih 10 ulišta su pčele i već se razmišlja o rotaciji nastavaka i dodavanju novih u slijedećim danima. Tu je jasno još straha od mogućeg zahladnjenja pa je pričekati tjedan dana i sigurniju prognozu.

Postavili smo već nekoliko vaga, gotovo mjesec dana nego ranijih godina. I ovi će nam podaci pomoći odrediti tehnološku radnju. Kada se i odlučimo rotirati ili proširiti zajednice novim nastavkom ne uklanjajmo hranilice. Za mogućeg duljeg zahladnjenja trebati će pomoći održanju topline. Do voćne paše i paše krte vrbe držimo spremne satne osnove.

I još jedna važna stvar: Naš pčelar Josip Kercl izgubio je ove zime gotovo sve pčele. Ne ulazimo u recepte za ovaj primjer pčelarske prakse jer to sigurno više neće ponoviti. Na UO smo pričali o tome kako mu pomoći, pa budimo solidarni i kada tome dođe vrijeme pomozimo mu kojom zajednicom, rojem ili paketom.

Danas su na Celjskom sajmu usvojeni zaključci kako će se raditi u susjednoj državi na području pčelarstva. Pa dok mi tu tek formiramo lokalne saveze, samo 3 sata vožnje na zapad događanja su europska. Pogledajmo: http://pcelinjak.hr/index.php/Vijesti-i-obavijesti/zs-uputio-brojne-inicijative-za-unapreenje-pelarstva-i-ouvanju-pele-svom-ministarstvu.html

DK, 18.ožujka 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.