Danas na pčelinjaku 25.3.2012.

 Danas na pčelinjaku 25.3.2012.

Danas na pčelinjaku

Nastavljalo se proteklog tjedna povoljno vrijeme za cvatnju i pčelinju pašu, posebice cvatnjom drvenastog bilja, jer ono još crpi zalihe vode iz dubljih slojeva tla. Suša je strašna, a govore da će i potrajati.

Započela je voćna paša cvatnjom rane kajsije i šljive, napupala je i rana trešnja. Nakon vrbe ive pristižu i druge vrbe u cvatnju. Peluda je u zajednicama na izobilje, a pomalo i prvi novi viškovi nektara.

Razvoj zajednica je izvrstan. Ovisno o tehnologiji pčelarenja kao i nepotrošenim zalihama lanjskog meda prostora je u plodišnom nastavku sve manje. Jači pčelci su na 8 ramova s leglom i zauzimaju sva ulišta. Oni malo sporiji, što zbog oskudnih zaliha, što zbog kakvoće matice 'drže' do 6 ramova legla. Velika je smjena generacija pa treba računati da se zaposli mlada pčela na gradnji saća.

Zadnje što još ovih dana mogu napraviti oni pčelari kojima su zajednice u jednom nastavku je da iz najjačih pčelaca premjeste 1-3 rama poklopljenog legla u slabije razvijene zajednice, a onim jačim dati 1-2 satne osnove. To je tzv. 'izjednačavanje' zajednica. Za 8 dana radnju je moguće i ponoviti.

Ako su vam zajednice sve na 2 nastavka i podjednako jake te drže svih 10 ulišta, započnite sa zamjenom položaja plodišta. 'Prevjesite' u gornji nastavak 2-3 okvira s medom, peludi i leglom, dodajte po 2 okvira satnih osnova pa time namamite maticu i pčele da s leglom nastavi i u drugom nastavku.

Paša je dnevnog pozitivnog salda i do 1,5 kg. Velika je i potrošnja nektara i vode. Pojilice su pune pčele. U Požeštini je posvuda puno divlje trešnje i za mnoge pčelare je to i glavna proljetna razvojna paša. Do kraja mjeseca će započeti i ona. Nerjetko se može i izvrcati po koji kilogram prije bagremove paše. Med joj je izvrstan, aromatičan, crvenkaste boje i brzo kristalizira u sitne kristale.

I na još jednu važnu stvar podsjećamo: Naš pčelar Josip Kercl izgubio je ove zime gotovo sve pčele. Ne ulazimo u recepte za ovaj primjer pčelarske prakse jer to sigurno više neće ponoviti. Na UO smo pričali o tome kako mu pomoći, pa budimo solidarni i kada tome dođe vrijeme pomozimo mu kojom zajednicom, rojem ili paketom.

DK, 25.ožujka 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.