Danas na pčelinjaku - do 10.kolovoza 2012.

Danas na pčelinjaku - do 10.kolovoza 2012.

Danas na pčelinjaku

Već smo se uvjerili proteklih godina kako je jedan od najvažnijih parametara ljetnog pčelarenja - voda. Praćenjem količina oborina koje padnu tijekom srca ljetne sezone, a koje nisu manje od 100 mm mjesečno uspijevamo pčele postaviti na tihe livadne paše na kojima pčela ne smanjuje značajno količinu legla. U posljednjoj dekadi srpnja u nekoliko dana je palo tek nešto više od 30 mm kiše. Nedovoljno za ozbiljnije natapanje presušene zemlje, ali ipak dovoljno da pokrene cvatnju zlatošipke kao najvažnije cvijetnice mjeseca kolovoza.

U dolinama uz rijeke i potoke, tamo gdje je teren prošaran vrbacima ili bagremicima zlatošipka dolazi do pravog izražaja pa čak i dobro zamedi. Pamtimo godina kada je čak znala blokirati i medište i plodište.

Tamo gdje je nema u značajnim količinama dovoljno je da pruži bar dobru peludnu pašu, a na pčelaru je dodati šećerni energent ako nema u zajednicama ostavljeno dovoljno zaliha.

Zadnjih dana u tragovima medi i naš poznati hrast sladun. Vrlo skromno jer je protekle godine urodio žirom rekordno. No na manjem broju stabala je ipak ponešto uroda pa mu ovakove paklene anticiklone i provociraju medenje.

DK, 30.srpnja 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.