Danas na pčelinjaku - do 30.srpnja 2012.

 Danas na pčelinjaku - do 30.srpnja 2012.

Danas na pčelinjaku

Evo preživjeli smo i doživjeli zahladnjenje i nešto oborina. Suncokret je posvuda završio sa cvatnjom do Ilinja, a ostalo bilje tihe ljetne paše već je bilo na izdisaju. Pčela je jedino na vodopiji mogla naći nešto peludi i nektara. Drugo bilje, osobito zlatošipka, je zastalo sa cvatnjom na dosadašnjoj suši koja je trajala uz visoke temperatura cijelih mjesec dana. Ova kiša će biti spas za nastavak cvatnje.

Podosta pčelara započelo je s prihranom zajednica, a i uz bespašno razdoblje bilo je to činiti s osobitom pozornošću da se ne izazove grabež. Krajnje je vrijeme pregledati sve zajednice, ocijeniti stanje zaliha i stanje zalege pčelca jer se sada pripremaju zajednice za dobro uzimljavanje. Nabaviti je i nove matice pa zamijeniti one koje su dale svoje. Moguće izrojene zajednice uz neuspjelu oplodnju mladih matica sada su prijetnja za pljačkanje od zajednica s vašeg ili okolnih pčelinjaka. Izmetite ih, a okvire na kojima ima zaliha peludi i meda dodajte mladim rojevima.

Slijedeća najvažnija radnja je ljetna zaštita od varoe. Ljekovito sredstvo 'Check Mite' je u najvećoj mjeri raspoređeno pa su svi oni pčelari koji su ovih dana s obiteljima krenuli na odmor već odradili umetanje trakica u zajednice. Na Upravnom odboru smo dogovarali kada preporučiti pčelarima početak tretmana pa je zaključeno da do kraja srpnja svi stave lijek u zajednice. To je moguće jer se slijedećih dana uklanja i med iz paše suncokreta.

Tijekom mjeseca kolovoza započeti će i akcija nadzora na američku gnjiloću gdje se nadamo punom razumjevanju svih pčelara.

DK, 22.srpnja 2012.

Povezani članci

PRVI UNOSI 2022.

PRVI UNOSI 2022.

DOČEKALI I OŽUJAK

DOČEKALI I OŽUJAK

OŽUJAK 2020.

OŽUJAK 2020.